Китайската инициатива Един пояс, един път изглежда ще стане по-малка

...
Китайската инициатива Един пояс, един път изглежда ще стане по-малка
Коментари Харесай

Как се променя китайската инициатива Един пояс, един път след десетилетие на големи проекти и големи дългове

Китайската самодейност " Един пояс, веднъж " наподобява ще стане по-малка и по-екологична след десетилетие на огромни планове това ускори търговията, само че остави огромни задължения и повдигна опасения за околната среда

От КЕН МОРИЦУГУ Associated Press, 16 октомври 2023 година, 21:48 ч. Загриженост за околната среда.

Промяната идва като водачи от целия разрастващ се свят идват в Пекин тази седмица за проведен от държавното управление конгрес за това, което е известно в резюме като BRI.

Инициативата построи електроцентрали, пътища, железопътни линии и пристанища по целия свят и задълбочи връзките на Китай с Африка, Азия, Латинска Америка и Близкия изток. Това е съществена част от устрема на китайския президент Си Дзинпин Китай да играе по-голяма роля в международните каузи.

Наричано на китайски „ Един пояс, веднъж “, Инициативата „ Един пояс, веднъж “ започва като стратегия за китайски компании за създаване на транспортна, енергийна и друга инфраструктура в чужбина, финансирана от заеми от китайската банка за развиване.

Заявената цел беше да се разрасне търговията и стопанската система посредством възстановяване на връзките на Китай с останалия свят във версия от 21-ви век на комерсиалните пътища по Пътя на коприната от Китай до Близкия изток и към Европа.

Си разкри концепцията в общи линии при визити в Казахстан и Индонезия през 2013 година и тя се оформи през идващите години, стимулиране на построяването на огромни планове от железопътни линии в Кения и Лаос до електроцентрали в Пакистан и Индонезия.

Общо 152 страни са подписали BRI съглашение с Китай, макар че Италия, единствената западноевропейска страна, която направи това, се чака да отпадне, когато пристигна време за възобновяване през март идната година.

„ Италия претърпя чиста загуба “, сподели Алесия Амигини, анализатор в италианския мозъчен концерн ISPI, защото комерсиалният недостиг с Китай се е удвоил след присъединението на Италия през 2019 година

Китай стана главен финансист на планове за развиване в границите на BRI, наедно със Световната банка. Китайското държавно управление споделя, че повече от 3000 плана на обща стойност близо $1 трилион са били стартирани в страните от BRI.

Китай запълни празнота, останала откакто други кредитори се насочиха към области като опазване на здравето и обучение и надалеч от инфраструктурата, откакто беше подложен на рецензии за въздействието, което огромните строителни планове могат да имат върху околната среда и локалните общности, сподели Кевин Галахър, шеф на Центъра за световно развиване на Бостънския университет.

Финансираните от Китай планове са изправени пред сходна рецензия, от изселването на популацията до прибавянето на тонове изменящи климата парникови газове в атмосферата.

Китайските банки за развиване предоставиха пари за плановете BRI като заеми и някои държавни управления не съумяха да ги изплатят.

Това докара до обвинявания от страна на Съединени американски щати и други че Китай взе участие в дипломацията на „ клопката на дълга “: давайки заеми, за които знаеха, че държавните управления ще просрочат, позволявайки на китайските ползи да поемат контрола върху активите. Често представен образец е пристанище в Шри Ланка, което държавното управление в последна сметка даде чартърен на китайска компания за 99 години.

Много икономисти споделят, че Китай не е направил неприятни заеми съзнателно. Сега, откакто са се научили по сложния метод от неизпълнението на отговорностите, китайските банки за развиване се отдръпват. Китайските заеми за развиване към този момент понижиха внезапно през последните години, защото банките станаха по-предпазливи при отпущането на заеми и доста страни получатели са по-малко способни да вземат заеми поради към този момент високите си равнища на дълг.

Китайските заеми способстваха главно за голямото дългово задължение, което тежи върху стопанските системи в страни като Замбия и Пакистан. Шри Ланка съобщи предходната седмица, че е постигнала съглашение с Експортно-импортната банка на Китай по отношение на основни условия и правила за преструктуриране на дълга си, до момента в който се пробва да излезе от икономическа рецесия, която смъкна държавното управление предходната година.

Бъдещите планове на BRI евентуално освен ще бъдат по-малки и по-екологични, само че и ще разчитат повече на вложения от китайски компании, в сравнение с заеми за развиване за държавни управления.

Christoph Nedopil, шеф на Азиатския институт към университета Грифит в Австралия, има вяра, че Китай въпреки всичко ще предприеме някои огромни планове, в това число такива с висока видимост като железопътни линии и други, в това число нефтопроводи и газопроводи, които имат поток от доходи да си върне инвестицията.

Неотдавнашен образец е стартирането на китайска високоскоростна железопътна линия в Индонезия с доста звук и в двете страни.

По отношение на климата, Китай даде обещание да спре построяването на въглищни електроцентрали в чужбина, макар че продължава да взе участие в някои и предизвиква планове, свързани със зеления преход, сподели Недопил. Това варира от вятърни и слънчеви паркове до заводи за акумулатори за електрически транспортни средства, като да вземем за пример голям цех CATL, който провокира опасения за околната среда в колегата на BRI Унгария.

___ < /p>

Колийн Бари, публицист на Associated Press Business, способства за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР