Китайската инициатива Един пояс, един път има положително влияние върху

...
Китайската инициатива Един пояс, един път има положително влияние върху
Коментари Харесай

„Един пояс, един път има положително влияние върху арабския свят

Китайската самодейност " Един пояс, веднъж " има позитивно въздействие върху стопанските системи в арабския свят, считат ливанските специалисти преди идната среща на върха за арабското икономическо и обществено развиване в Бейрут, предава bulgarian.cri.cn.

" Започнахме да усещаме позитивното влияние на самодейността в арабския свят на всички равнища ", споделя пред организация " Синхуа " Махмуд Рая, основен редактор на новинарския уебсайт " Китай в арабските очи ".

Срещата на върха в Бейрут, която е планувана на 19 и 20 януари, е ориентирана към икономическото и общественото развиване на страните от Арабската лига. Освен горещите районни проблеми, възходящото въздействие на китайската самодейност " Един пояс, веднъж " върху арабските стопански системи също се разисква необятно измежду локалните специалисти. Рая акцентира, че търговията сред арабския свят и Китай се е нараснала очевидно, акцентирайки, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) са станали вторият максимален сътрудник на Пекин в региона със стокообмен от 41 милиарда $ през 2017 година.

" ОАЕ, да вземем за пример, се трансформира в дом на китайските компании и бизнес в арабския район ", споделя той, припомняйки, че емирствата и Китай неотдавна подписаха договорка за валутен суап за улеснение на търговията посред им.

През последните няколко години се следи доста увеличение в броя на срещите на високо ниво и събитията, които събират арабски и китайски представители, като задачата е усилване на икономическите и политически връзки сред тях.

Общият размер на търговията сред арабските страни и Китай доближи 192 милиарда $ през 2017 година, съгласно предходни мнения на асистент генералния секретар на Арабската лига Хосам Заки. Предложената от Китай през 2013 година самодейност " Един пояс, веднъж " се основава на икономическия пояс по Пътя на коприната и на морския Път на коприната през 21-ви век, ориентиран към създаване на комерсиална и инфраструктурна мрежа, свързваща Азия с Европа и Африка посредством възраждането на античните търговски пътища.

В рамките на самодейността Китай и арабските страни реализираха няколко взаимни плана и вложения, в това число в електроцентрали, предприятия, индустриални зони и инфраструктурни обекти в Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ, Тунис, Мароко, Судан и Оман.

" Ливан е значим за Пекин и като врата за китайските компании, които се стремят да вземат участие във възобновяване на Сирия ", споделя Рая.

Набил Срур, ливански публицист и откривател на интернационалните връзки, декларира, че Китай оказва помощ на доста арабските страни да построяват своята инфраструктура. Срур, който е създател на книга за китайския опит в развиването,казва, че с китайска помощ в Судан е построен мост над река Нил и голям брой пътища в Сомалия. Китай също по този начин е изпратил специалисти в Судан, Мароко, Тунис, Либия, Алжир, Мавритания и Йемен, с цел да окажат финансова и консултантска поддръжка за развиването на техните стопански системи.

" Всички арабски страни поддържат интензивна връзка и продан с Китай, само че би трябвало да се сътвори цялостна мрежа от морски и сухопътни връзки, с цел да се възползват всички напълно от взаимосвързаността ", сподели Срур в изявление за организация " Синхуа ".

Според първия китайски политически документ, ориентиран към арабските страни, публикуван през 2016 година, като цяло те са най-големият снабдител на недопечен нефт за Китай и седмият максимален търговски сътрудник на страната.

Ливанският политически анализатор Аднан Бурджи споделя, че самодейността " Един пояс, веднъж " носи взаимна изгода и за двете страни, защото арабските страни в последно време се намират в интервал на икономическо усъвършенстване с помощта на възходящото си съдействие с Китай.

" Китай оказва помощ при построяването на инфраструктура и обезпечава образование на фрагменти, до момента в който в това време внася петрол, газ, минерали и първични материали от арабския свят ", споделя Бурджи. Насърчаването на взаимната търговия и съдействие сред арабските страни постоянно е било във фокуса на предходните стопански срещи на високо ниво и е основна тематика в дневния ред на тазгодишната в Бейрут. Според Буржи, с цел да си сътрудничат по-добре в Китай, арабските страни би трябвало да бъдат по-единни в комерсиално, политическо и икономическо отношение. " Арабските страни разполагат с спомагателни запаси и тяхното единение и съдействие с Китай ще понижат натиска на Запада и ще дадат мощ и на двете страни ", безапелационен е той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР