Китайска космическа капсула, пренасяща 2 килограма проби, взети от лунната

...
Китайска космическа капсула, пренасяща 2 килограма проби, взети от лунната
Коментари Харесай

Китайският апарат "Чанъе-5" се върна успешно на Земята

Китайска галактическа капсула, пренасяща 2 кг проби, взети от лунната повърхнина, се приземи сполучливо в региона на Вътрешна Монголия, оповестява, като цитира Синхуа и Държавното галактическо ръководство на КНР.

" сполучливо кацна на Луната на 1 декември. Апаратът беше изстрелян на 23 ноември, като задачата му бе да донесе на Земята проби от Луната. Мисията е първата за последните 44 години на страна, осъществила план за превозване на геологически мостри от повърхността на Луната. По този начив Китай се причисли към Съединени американски щати и Русия, които са осъществявали сходни планове. Спускаемият уред достигна на 2 метра под лунната повърхнина със сонда и загреба около 2 кг скали и други парчета, които в този момент са  върнати на Земята. За задачата " Чанъе-5 " включваше четири модула - за престояване в орбита, за кацане, за политане и за връщане на Земята.

Китайски галактически апарати са кацали към този момент два пъти на Луната с мисиите " Чанъе-3 " и " Чанъе-4 ". 

Първоначално се предвиждаше изстрелването на сондата в края на ноември 2017 година, само че заради повредата на ракетата-носител през юли 2017 година задачата трябваше да бъде отсрочена до края на 2019 година. Последва ново отсрочване за ноември 2020 г. 
Китайската програма за лунно сондиране включва три стадия. Първият е прелитане към земния сателит -  " Чанъе-1 " и  " Чанъе-2 ", кацане на Луната - 3 и 4, връщане от Луна към Земята - апарати 5 и 6. Мисията " Чанъе-7 "  включва общо проучване на Южния полюс на Луната.  " Чанъе-8 " ще проведе научнит изследвания, само че би трябвало да организира основни проби на редица технологии на лунната повърхнина.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР