Китай започва отново да налага ограниченията срещу Covid-19 само седмици

...
Китай започва отново да налага ограниченията срещу Covid-19 само седмици
Коментари Харесай

Китай отново въведе ограничения срещу Covid

Китай стартира още веднъж да постанова рестриктивните мерки против Covid-19 единствено седмици след забележителното облекчение в основни градове, което поражда угриженост, че страната може още веднъж да приложи строги блокирания, написа Bloomberg.

Пекин регистрира 51 нови локални случая за неделя, откакто имаше едноцифрени случаи през множеството дни предходната седмица. Местната община съобщи, че огнището, обвързвано с известен бар, се оказва по-трудно за управление от предходните клъстери през уикенд, в който се следиха всеобщи проби и възходящи инфекции както в столицата, по този начин и в Шанхай. За Шанхай са обявени общо 37 случая, като в общността са открити пет нови случая.

Властите забавиха повторното отваряне за множеството учебни заведения в Пекин, което беше планувано за понеделник, до момента в който множеството квартали в Шанхай стопираха услугите за хранене в заведенията за хранене. Китай заяви за 143 случая в цялата страна за неделя, защото броят на новите инфекции набъбна. Ежедневните случаи паднаха под 100 предишния месец за първи път от началото на март след строги ограничавания.

Инвеститорите не обърнаха внимание на обрата в политиките на Китай. Акциите на континенталната част надминаха районните си съперници в понеделник, подкрепени от подобряването на кредитните данни и другата парична политика на Пекин по отношение на Федералния запас на Съединени американски щати. Индексът CSI 300 падна с 1,3% към обедната отмора в средата на деня, в съпоставяне със загуба от 2,3% за MSCI Asia Pacific Index.

Избухванията се появиха още веднъж единствено дни откакто двата града облекчиха обществените ограничавания, които бяха в действие от месеци. Бързото възобновяване в случаите след унищожаване на рестриктивните мерки демонстрира компликациите при цялостното унищожаване на по-заразните разновидности на вируса. Само Китай към момента е зает с напъните за унищожаване на предаването на вируса.

Китайският метод на нулева приемливост оставя страната заседнала в цикъл от разрушителни прекъсвания и повторни отваряния, които могат да провокират дълготрайни стопански вреди. Повечето икономисти предвиждат, че Китай няма да извърши годишната си цел за напредък на стопанската система тази година. Блокиранията към този момент раздрусаха световните вериги за доставки и повлияха на интервенциите на световните колоси като Sony Group Corp. и Tesla Inc.

Кварталът Чаоян в източен Пекин, където се намира барът, ще стартира тридневно всеобщо тестване за Covid от понеделник. Всички 65 случая, открити в събота, са свързани с клъстер в бара. Магазини и заведения за хранене в региона Санлитун на Чаоян ще бъдат затворени за три дни до сряда.

Шанхай подвигна двумесечното си блокиране на 1 юни, само че за малко затвори по-голямата част от града в събота, с цел да предприеме всеобщо тестване. Жителите по-рано се втурнаха да се запасят с съществени консумативи от боязън, че позитивен случай в комплекса им ще значи, че ще бъдат затворени в домовете си. Пет случая са открити в общността към 17 часа.

Малко евентуално е Китай скоро да промени метода си към Covid. Президентът Си Дзинпин се готви за промяна на управлението на комунистическата партия по-късно тази година, при която се чака да си обезпечи невиждан трети мандат като президент. Лидерът на Китай прикани държавното управление си да се придържа „ непоколебимо “ към тактиката си за нулев Covid, като в същото време я балансира с потребностите на стопанската система и обществената непоклатимост.

Министърът на защитата Уей Фънхе в неделя похвали политиката на Китай за битка с пандемията като сподели, че страната е една от най-безопасните в света с най-ниската смъртност, провокирана от Covid-19. В тирада пред най-голямата конференция по сигурността в Азия в Сингапур, Уей назова реакцията на Китай по отношение на Covid знамение и сподели, че триумфът й е донесъл голям принос към световната битка против пандемията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР