Китай започна строителство на малък модулен реактор на остров Хайнан,

...
Китай започна строителство на малък модулен реактор на остров Хайнан,
Коментари Харесай

Китай започва изграждането на първия си малък модулен реактор


Китай стартира строителство на дребен модулен реактор на остров Хайнан, оповестиха от националната нуклеарна корпорация CNNC. Изграждането му бе планувано за 2017 година, като с плана страната цели диверсификация в атомния си бранш.

От CNNC означават, че строителството на реактор „ Линлун “ 1, който би трябвало да бъде ситуиран на площадката на АЕЦ „ Чанцзян “, ще е инспекция за проектирането, производството, построяването и употребата на технологията и ще помогне за натрупването на скъп опит. Страната ще разчита на дребните модулни реактори за градско отопление и обезсоляване на вода, оповестява организация Ройтерс.

Амбициозните проекти за Китай за строителство на реактори бяха забавени от решението на страната да разчита на по-големите, само че към момента неизпробвани реактори от „ трето потомство “, които са скъпи и построяването им изисква време.

Така първият в света реактор AP1000, планиран от американската „ Уестингхаус “, със забавяне в графика от над четири години, влезе в употреба през 2018 година в китайската АЕЦ „ Санмен “.

На територията на страната предходната година стартира да действа и първият реактор EPR на френската „ Арева “. Очаква се до края на 2020 година Китай да успее да приключи първия реактор с китайски дизайн – „ Хуалонг “ 1.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР