Китай вижда „манталитета на Студената война“ в пакта между САЩ и Виетнам, виетнамците не са съгласни

...
Ханой, Виетнам – Когато генералният секретар на комунистическата партия на Виетнам
Коментари Харесай

Ханой, Виетнам – Когато генералният секретар на комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Тронг и президентът на Съединените щати Джо Байдън подобриха дипломатическите отношения до най-високото си ниво миналия уикенд, китайските служители отговориха, като повишиха призрака на нова Студена война, която се разиграва в Югоизточна Азия.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг посъветва Вашингтон да изостави своя „хегемонистичен манталитет и манталитет на Студената война“, когато го попитаха за подписването на Тронг и Байдън към всеобхватно стратегическо партньорство, равностойно на отношенията на Пекин с Виетнам.

Мао каза, че Вашингтон трябва да „спазва основните норми, управляващи международните отношения“, когато работи с азиатските нации.

„Молим САЩ да уважават споделения стремеж на страните от региона за стабилност, сътрудничество и развитие“, каза тя, като посочи, че Виетнам е „подчертал многократно“, че отношенията му с Пекин са „основен приоритет в страната външни работи”.

Американски служители бързо отхвърлиха твърденията, че угодничеството с виетнамските управници – срещу които САЩ някога са водили война – е ход на шахматната дъска в нова конфронтация с Китай в Индо-тихоокеанския регион.


Далеч от „какъв и да е ход от Студената война“, партньорството с Виетнам „олицетворява как изглежда модерното партньорство от гледна точка на Съединените щати“, Мира Рап-Хупър, специален асистент на президента и старши директор за Източна Азия и Океания в Съвета за национална сигурност, каза пред журналисти в сряда.

Партньорството със САЩ не накара Виетнам да избира между Вашингтон или Пекин, каза Рап-Хупър.

„Не става дума [Виетнам] да избере Съединените щати пред някого или нещо; става дума за това, което всички ние отстояваме заедно“, добави тя.

Посланикът на САЩ във Виетнам Марк Е. Напър каза, че новите отношения с Виетнам „не са за никой друг“. Въпреки че препратките, които посланикът даде за стойността на партньорството между САЩ и Виетнам, се позоваха на горещи теми, включващи Китай и нарастващата му увереност в Азиатско-тихоокеанския регион.

„Става дума за нашите две страни и присъщата стойност на тези отношения по отношение на нашия споделен просперитет, нашата споделена сигурност, нашите споделени интереси в свободен и отворен Индо-Тихия океан и свободно и отворено Южнокитайско море“, каза Кнапър репортери.


Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море и нарастващата му категоричност в собствеността върху огромната морска зона доведе до конфронтации между китайската брегова охрана и кораби от страни в Югоизточна Азия, които също претендират за територия в спорните води, особено Филипините, Виетнам и Малайзия.

В навечерието на посещението на Байдън Ал Джазира разговаря с няколко виетнамци за нарастващата топлота на тяхното правителство към САЩ и какво може да означава това за отношенията с Китай.

„Виетнам може да остане в неутрална позиция“

Байдън остави слабо впечатление като президент в сравнение с предшественика си Доналд Тръмп, каза My Linh, 22-годишна студентка по право, базирана в Хо Ши Мин Сити и в момента взима една празнична година от обучението си.

Въпреки това Байдън беше третият пореден президент на САЩ, посетил Виетнам, след Тръмп и Барак Обама, и виетнамците бяха доволни от вниманието от Вашингтон и „отношенията със САЩ са доста добри“.

„Пристигането на Джо Байдън отива по-далеч, за да покаже, че Виетнам може да поддържа добри дипломатически отношения със САЩ – независимо кой е действащият президент или от коя политическа партия идва“, каза Лин.

Това, че САЩ ще се присъединят към такова партньорство, въпреки че Виетнам остава „социалистическа страна“, показва известна проницателност във виетнамската дипломация, каза Лин пред Al Jazeera, добавяйки, че се надява, че големите американски фирми ще излязат от големите икономически и образователни възможности инвестиране в страната.


Докато Китай може да обвини САЩ, че дърпат Виетнам към своята сфера на влияние, Лин каза, че Виетнам е дърпан от двете суперсили в съответните им посоки. Виетнам обаче ще остане неутрален.

„Мисля, че всяка световна сила би искала да придърпа други държави близо до себе си, особено САЩ и Китай, които и двете се стремят да постигнат глобална хегемония“, каза тя.

„Имам доверие и се гордея с дипломатическата политика на Виетнам. Можем да бъдем строги, когато е необходимо, но все пак да останем дипломатични. Ние не бягаме от историческите факти... Независимо дали посрещаме американска или китайска делегация, Виетнам може да остане в неутрална позиция.“

Критичен към Байдън за ескалирането на войната в Украйна, която Нгуен Хиен описа като конфликт наистина между НАТО и Русия, малкият производител на гумени части от Ханой каза, че мнозинството виетнамци искат добри отношения със САЩ.

По-близките връзки с Вашингтон означават, че Виетнам има възможност да „подобри нашите икономически и социални условия“, каза Хиен. Но той също така предупреди, че Виетнам не трябва да губи „агенция“ в подобни отношения и не трябва да бъде привлечен изцяло към която и да е конкретна страна на фона на настоящите геополитически напрежения.


„Със САЩ, Китай и дори Русия, Виетнам стои в средата на противоречиви вълни. САЩ искат да ни притеглят към тях, тъй като Виетнам има важна позиция в региона на Югоизточна Азия“, каза Хиен.

„Виетнам не трябва да клони към никого изключително. Но Русия и Виетнам се обичат още от миналото. Те [руснаците] направиха много жертви за нас. Така че аз лично клоня към тях“, каза той.

„Ще разчитаме на себе си“

Чудейки се защо им отне толкова време на САЩ и Виетнам да издигнат отношенията си до всеобхватно стратегическо партньорство, като се има предвид, че те станаха всеобхватни партньори преди десетилетие, Le Nam, финансов специалист със седалище в Дананг, каза пред Al Jazeera, че е очаквал че по-близките отношения със САЩ ще нанесат удар на изоставащата икономика на Виетнам.

Докато позицията на Виетнам като съсед на Китай затруднява страната да бъде разглеждана като видимо клоняща към САЩ, новото партньорство ще бъде „възможност за Америка да покаже по-видимо влиянието си върху Виетнам“ през следващите години.


Нам каза, че възлага надежди на двете страни да разширят икономическите си отношения, което би имало благоприятно въздействие върху банковия сектор на Виетнам в момент на икономическа стагнация в страната и забавяне на търговията в световен мащаб.

Достъпът до образователни възможности по отношение на програми за обмен на студенти и съвместни изследвания с американски институции беше в ума на Cao Thanh Hien, 28, който работи в университет в Ханой.

Тан Хиен, който също не е фен на Байдън, каза, че настоящият президент на САЩ е най-малкото подобрение на хаоса от президентството на Тръмп.

Байдън може да е „стар“, каза Тан Хиен, но той „не предизвиква сцена в медиите като Тръмп и неговата политика“.

Thanh Hien каза също, че очаква цялостното стратегическо партньорство да донесе ползи за Виетнам по отношение на спора за Южнокитайско море.

„Мисля, че САЩ наистина искат [Виетнам да е по-близо]“, каза тя.

„В Южнокитайско море САЩ също се борят за влияние срещу Китай... По този въпрос те [САЩ] ще се опитат да притеглят Виетнам по-близо, но позицията на Виетнам винаги е неутрална – ние ще разчитаме на себе си.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР