Китай вероятно е спестил 10 милиарда долара от внос на

...
Китай вероятно е спестил 10 милиарда долара от внос на
Коментари Харесай

Китай е спестил 10 млрд. долара, внасяйки петрол от санкционирани държави

Китай евентуално е икономисал 10 милиарда $ от импорт на недопечен нефт от началото на годината до момента, защото е внесъл рекордни размери по-евтин нефт от Русия, Иран и Венецуела - и трите страни, които се намират под глобите на Съединени американски щати и Запада, демонстрира разбор на организация Ройтерс.

Тъй като интернационалните референтни петролни цени се покачиха от юли насам заради ограничение на доставките, Китай съумя да спести милиарди щатски долари, възползвайки се от по-евтин импорт от трите експортьора на нефт, намиращи се под наказания.

Според разбора на Ройтерс, основаващ се на данни от проследяващите корабни потоци Kpler и Vortexa, Китай е внесъл рекордно огромен размер от 2,765 млн. барела дневно недопечен нефт от Русия, Иран и Венецуела в интервала сред януари и септември тази година

Ако Китай беше закупил тези количества от несанкционирани експортьорки на нефт, щеше да заплати 10 милиарда $ повече за вноса на недопечен нефт, демонстрират изчисленията на Ройтерс.

Предполага се, че този импорт съставлява 25% от общите покупки на китайски недопечен нефт през първите девет месеца на 2023 година

Русия, Иран и Венецуела съставляват към 21% от вноса на недопечен нефт в Китай през същия интервал на 2022 година и единствено 12% през същите месеци на 2020 година

Въпреки по-високите цени на петрола през последните месеци и по-малките отстъпки на съветския недопечен нефт по отношение на интернационалните индикатори, Русия остава най-големият снабдител на недопечен нефт за Китай.

През първата половина на 2023 година китайският импорт на съветски недопечен нефт е бил приблизително 2,13 млн. барела дневно, което оказа помощ на Русия да измести своя сътрудник от " ОПЕК + " Саудитска Арабия от първото място като максимален снабдител за водещия вносител на недопечен нефт в света до момента тази година, демонстрират оценки на " Файненшъл таймс ", основани на данни от китайските митници.

Китай също по този начин усили вноса на недопечен нефт от Иран на фона на засилената конкуренция с Индия за на ниска цена съветски нефт и по-смекченото използване от началото на годината до момента на глобите на Съединени американски щати върху търговията с ирански нефт.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР