Китай ще присъства на мирните преговори за Украйна в Саудитска Арабия

...
Китай в петък каза, че ще изпрати високопоставен служител в
Коментари Харесай

Китай в петък каза, че ще изпрати високопоставен служител в Саудитска Арабия за преговори през уикенда за намиране на мирно уреждане на войната в Украйна, форум, който изключва Русия, в дипломатически преврат за Киев, Запада и саудитските домакини.

Украински и западни дипломати се надяват срещата в Джеда на съветници по националната сигурност и други високопоставени служители от около 40 държави да постигнат съгласие по ключови принципи за бъдещо мирно споразумение за прекратяване на войната на Русия в Украйна.

Специален пратеник на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей ще посети Джеда за разговорите, каза китайското външно министерство в петък.

„Китай има желание да работи с международната общност, за да продължи да играе конструктивна роля в насърчаването на политическо решение на кризата в Украйна“, Уан Уенбин , говорител на китайското министерство, каза в изявление.

Китай беше поканен на предишен кръг от преговори в Копенхаген в края на юни, но не присъства.

Откакто Русия започна инвазията си в Украйна през февруари миналата година, Китай поддържа тесни икономически и дипломатически връзки с Русия и отхвърли международните призиви да осъди Москва.

Ребрандираният саудитски престолонаследник се среща с Макрон, докато правозащитни групи осъждат „лицемерието“

Украинският президент Володимир Зеленски каза в сряда, че се надява инициативата да доведе до "мирна среща на върха" на лидери от цял ​​свят тази есен, за да одобрят принципите, базирани на неговата собствена формула от 10 точки за уреждане.

Формулата на Зеленски включва зачитане на териториалните права на Украйна целостта и изтеглянето на руските войски, анатема на Москва, която твърди, че е анексирала окупираната украинска територия завинаги.

Украински, руски и международни служители казват, че в момента няма изгледи за преки мирни преговори между Украйна и Русия, тъй като войната продължава да бушува и Киев се стреми да си върне територия чрез контраофанзива.

Но Украйна има за цел първо да изгради по-голяма коалиция от дипломатическа подкрепа отвъд основните си западни поддръжници, като достигне до страни от Глобалния юг като Индия, Бразилия и Южна Африка , много от които останаха публично неутрални.

По-рано тази седмица Кремъл заяви, че ще следи срещата в Джеда, като същевременно повтори позицията на Москва, че в момента не вижда основания за мирни преговори с Киев.

 

„Трябва да разберем какви цели са поставени и какво ще бъде обсъдено. Всеки опит за насърчаване на мирно уреждане заслужава положителна оценка“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник.

Западните дипломати казват одобрение от цялата мирна формула на Зеленски е много малко вероятно на преговорите. Но те искат поне да получат ясна подкрепа за принципите, заложени в Хартата на ООН - основополагащият документ на ООН - като териториалната цялост.

САЩ и техните съюзници също са предпазливи относно възприемането на ръководена от Пекин мирна инициатива , а анализаторите се съмняваха, че Китай ще се стреми да поеме водеща роля на конференцията.

„Не виждам китайците да прокарват дневен ред“, каза Джон Алтерман, ръководител на програмата за Близкия изток в Центъра за стратегически и международни изследвания . Участието на Пекин е по-вероятно мотивирано от престиж и възможността да се ухажват страните от Близкия изток и Юга.

Саудитска дипломация

Саудитската дипломация изигра ключова роля в настояването на Пекин да присъства на преговорите в Джеда, германски официален представител каза.

Саудитската държавна информационна агенция SPA в петък каза, че кралството очаква срещата да засили "диалога и сътрудничеството... за да се осигури решение на кризата чрез политически и дипломатически средства".

Украински и западни официални лица казаха, че Рияд иска да играе видна дипломатическа роля.

Войната в Украйна „промени уравнението“ между Запада и саудитския престолонаследник

Събирането е по-приятно за Пекин със Саудитска Арабия като домакин тъй като няма да се разглежда като създадено от Запада, каза Юн Сун, директор на китайската програма в Стимсън център във Вашингтон.

Висш служител на Европейския съюз каза, че Саудитска Арабия е достигнала „до части от света, където (Украйна) класическите съюзници няма да стигнат толкова лесно".

В стремежа си да спечелят страните от Глобалния Юг, западни служители казаха, че ще подчертаят, че цените на храните са скочили, след като Русия се оттегли от сделка, позволяваща безопасно преминаване на украинско зърно през Черно море и извърши поредица от въздушни удари по пристанищата на Украйна.

„Със сигурност ще заявим това силно и ясно“, каза друг високопоставен служител на ЕС.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР