Китай увеличава с над един милион тона ежедневното си производство

...
Китай увеличава с над един милион тона ежедневното си производство
Коментари Харесай

Китай увеличава производство на въглища и призова населението да се запаси с храна

Китай усилва с над един милион тона ежедневното си произвеждане на въглища в подтекста на дефицит на електрическа енергия и в миг, в който водачи от целия свят договарят в Глазгоу по съглашение по отношение на това по какъв начин да бъде пощадена планетата ни от световното стопляне, съобщи Франс прес.

В разгара на международен стопански напредък, Китай е обиден от нарастване на цените на суровините, по-специално на въглищата. От тях азиатският колос зависи на 60 %, с цел да зарежда електрическите си централи. Тази обстановка кара централите да работят на забавени обороти макар мощното търсене, което пък стана причина за режим на тока и за скок в цените на производството за предприятията.

За да облекчат този напън, управляващите позволиха в последните седмици отварянето на въглищни мини. Тази стъпка е в несъгласие с обещанията на китайския президент Си Цзинпин да стартира да понижава въглеродните излъчвания на страната преди 2030 година

От средата на октомври ежедневното произвеждане на въглища в Китай надвишава 11,5 милиона тона, което е нарастване с 1,1 милиона тона по отношение на края на септември.
Китай е първи производител в света на въглища и първи източник на замърсяване с нездравословни излъчвания в света. Китай е също по този начин и страната, която влага най-вече в чисти сили.

Същевременно китайското държавно управление прикани популацията да стартира да се запасява с храна. Става дума за запасяване с несъмнено количество от артикули от първа нужда, с цел да може семействата да задоволят ежедневните си потребности или да употребяват при пораждане на незабавни обстановки, съобщи Франс прес.

Не се прецизира по какъв мотив се насочва този апел, приближаващ от министерството на търговията, нито дали страната е застрашена от дефицит на храни.

Министерството приканва също другите локални управляващи да улеснят селскостопанското произвеждане и потоците за доставка, да наблюдават запасите с месо и зеленчуци и да поддържат непоклатимост на цените.

Призивът е насочен в миг, в който Китай се пробва да се оправи с ново разпространяване на ковид. Властите взеха в последните седмици радикални ограничения поради появяването на спорадични епидемиологични огнища в северната част на страната. Най-малко 6 милиона души бяха сложени в локдаун, по особено в град Ланчжоу на 1700 километра западно от Пекин. За последното денонощие в Китай бяха регистрирани 71 новозаразени по отношение на през вчерашния ден, когато те бяха 92, което пък беше най-вече от средата на септември.

Страната беше наранена през лятото и от тежки наводнения и това наруши ритъма на селскостопанското произвеждане и докара до повишаване на цените. Климатичните промени се допуска, че могат да усилят периодичност на този вид произшествия.

Китай е и първи вносител в света на хранителни артикули и тази обстановка го прави уязвим на дипломатически напрежения, като тези, които има сега с негови огромни снабдители, като Съединени американски щати, Канада или Австралия.

Миналия месец цените на 28 хранителни артикули се усилиха с 16 % по отношение на предходния месец.

Китай е бил обиден от епизоди на апетит в историята си, по-специално в края на 50-те и началото на 60-те години на предишния век, когато наложената колективизация на земите стана причина за десетки милиони смъртни случая в селата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР