Китай увеличава дела си в сръбската икономика - очаква се

...
Китай увеличава дела си в сръбската икономика - очаква се
Коментари Харесай

Китай инвестира в Сърбия колкото в целия ЕС

Китай усилва каузи си в сръбската стопанска система - чака се вложенията в нея за 2023 година за първи път да доближат общия размер на средствата, вложени от Пекин във всички страни от Европейски Съюз взети дружно, написа „ The Times “.

 

Опашките на гроба на диктатора Тито и умножаването на следените от Пекин заводи са възходящо отражение на решимостта на Китай да трансформира Сърбия в своя цитадела на прага на Западна Европа, подкопавайки напъните на Европейски Съюз да приближи балканската страна до участие в общността.

 

През тази година беше строшен върхът за най-вече нощувки, направени от китайци, в Сърбия. Бумът на китайските екскурзии стартира през 2017 година, когато Сърбия отстрани визите за китайците и бизнесмени наеха рейсове, с цел да водят екскурзиантите до села, където жителите носят обичайни носии за сватби, сервират се домашно приготвени ястия и се играят национални танци.

 

„ Те обичат пейзажа, морето, което ще забележим, когато отидем в Черна гора, както и историята на Балканските войни, до момента в който по-възрастните обичат Тито “, разяснява лидерът на туристическата група Ула Цзян по време посещаване в мавзолея на диктатора.

 

Сръбският министър на туризма Хюсеин Мемич заяви, че директните полети, зелената светлина на Китай за групови пътувания през март и огромното разпространение на Сърбия в Китай през обществените мрежи са моторите на взрива.

 

За по-възрастните гости сериозен тласък да дойдат е югославският агитационен филм от 1972 година за партизаните, които побеждават Вермахта. Един от дребното задгранични филми, прожектирани в Китай по това време, " Валтер пази Сараево ", е гледан от към милиард китайци.

При напускането на мавзолея, Цзян сподели, че идната му спирка е забележителност в Белград, която множеството китайци посещават - мястото на китайското посолство, което беше ударено при бомбардиравка на НАТО през 1999 година - тогава починаха трима души.

 

Предстои да бъде открит и нов китайски културен център, към този момент е построен хотел за бизнес гости.

 

Китайските вложения в Сърбия варират от мост над река Дунав до нова железопътна линия сред Белград и Будапеща и контракт на стойност 3,2 милиарда евро за възстановяване на канализационните системи в 60 локални общности. /БГНЕС

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР