Китай унищожи мълчаливото споразумение за военни движения в Тайванския пролив,

...
Китай унищожи мълчаливото споразумение за военни движения в Тайванския пролив,
Коментари Харесай

Напрежение между Тайван и Китай заради военни учения около острова

Китай унищожи безмълвното съглашение за военни придвижвания в Тайванския проток, пресичайки неофициална " медиана ", минаваща по водния път. Това съобщи тайванският министър на защитата Чиу Куо-чен, представен от Ройтерс.

Признавайки края на безмълвното съгласие по междинната линия, господин Чиу сподели на Народното събрание на Тайван, че Тайван ще реагира, в случай че Китай прекрачи своята " алена линия ".

Той не посочи каква е " алената линия " на Тайван, само че допусна, че тя включва китайски самолети, в това число дронове, летящи на територията на Тайван. Той не дефинира междинната линия като " алена линия ".

Китай, който гледа на демократично управлявания остров като на своя територия, провежда широкомащабни учения, в това число изстрелване на ракети над Тайпе през август, с цел да покаже гнева си от посещението на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси.

Китайските военни действия покрай Тайван продължават оттогава, въпреки и на доста по-ниско равнище, а китайските военни самолети рутинно пресичат междинната линия, която години наред е работила като неофициална преграда сред двете страни.

" Медианът трябваше да бъде безмълвно единодушие за всички ", сподели господин Чиу на съвещание на парламентарна комисия. Той добави, че безмълвното съглашение е било нарушено. Говорейки пред кореспонденти по-рано в сряда Чиу сподели, че удължаването на наложителната военна работа над четири месеца е въпрос на " неотложност ".

Китай в никакъв случай не призна публично линията, която военачалник от Съединените щати начерта през 1954 година в разгара на враждебността от Студената война сред комунистически Китай и подкрепяния от Съединени американски щати Тайван, макар че Народната освободителна войска значително я спазваше.

Тайванският пролив е необятен към 180 км, а в най-тясната си част междинната линия е на към 40 км от водите на Тайван.

Китай твърди, че въоръжените му сили имат право да оперират към Тайван, защото това е китайска територия. Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, заявявайки, че защото Китай в никакъв случай не е управлявал Тайван, единствено 23-милионното население на острова има правото да взема решение бъдещето си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР