Китай стартира в четвъртък строителството на втората по големина в

...
Китай стартира в четвъртък строителството на втората по големина в
Коментари Харесай

Китай започна изграждането на втората по големина ВЕЦ в света

Китай започва в четвъртък строителството на втората по величина в света водноелектрическа централа " Байхетан ". Съоръжението е ситуирано на река Цзинша (приток на Янцзъ в югозападните провинции Съчуан и Юнан). Мощността на Водноелектрическа централа ще бъде 16 Гигавата, заяви организация Синхуа, представена от ТАСС.

Според плановата документи, първият стадий на електроцентралата ще бъде въведена в употреба през в 2021 година, а ще бъде изцяло приключена през 2022 година. Средногодишното й произвеждане ще 62,4 милиарда киловатчаса, което се равнява на две трети от електропотреблението на Пекин през 2015 година.

Стойността на крупния енергиен план не се оповестява.

Централата ще има 16 водноелектрическите турбини, всяка с мощ

1 Гигават (1000 мегавата). Водосборната повърхност на язовира ще бъде 430 хиляди квадратни километра, което съставлява към 90 на 100 от басейна на река Цзинша.

Височината на язовирната стена доближава 300 метра, като нейното строителство е почнало ще през 2008 година. Тя ще стане втора по величина стена в Китай и четвърта в света.

За реализацията на плана локалните управляващи ще преселят 100 хиляди поданици на провинциите Съчуан и Юнан.

Към момента най-голямата Водноелектрическа централа в света също е китайска - " Трите проломи " ( " Санся " на китайски), ситуирана на река Янцзъ, която е конфигурирана мощ 22,5 Гигавата. Втора по този индикатор - с мощ 14 ГВт, е водната централа " Итайпу " на река Парана сред Бразилия и Парагвай, напомня ТАСС.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР