Китай спира данните за безработицата сред младите хора, тъй като икономиката се проваля

...
Китай спря да публикува данни за младежката безработица, които бяха
Коментари Харесай

Китай спря да публикува данни за младежката безработица, които бяха възприети от някои като ключов показател за забавянето на страната.

Решението се дължи на промени във втората по големина икономика в света и нейното общество, каза правителствен говорител.

През юни нивото на безработица в Китай сред 16- до 24-годишните в градските райони достигна рекордно високо ниво от над 20%.

Централната банка на страната също намали разходи за заеми във вторник в опит да се помогне за стимулиране на растежа.

Официалните данни, публикувани във вторник, показват, че общият процент на безработица в Китай се е повишил до 5,3% през юли.

В същото време правителството каза, че временно ще преустанови публикуването на данни за безработицата сред младите хора, но не посочи график за спирането.

Говорител на Националното статистическо бюро каза, че методът за изчисляване на безработицата сред младите хора трябва да бъде преразгледан.

"Икономиката и обществото са постоянно се развива и променя. Статистическата работа се нуждае от непрекъснато подобряване", каза Фу Линхуей на пресконференция в Пекин.

Г-н Фу намекна, че нарастването на броя на студентите между 16 и 24 години в възрастта е повлияла на данните за безработицата, но Китай никога не е броил тези, които са в образованието, като безработни.

Китай започна да публикува данни за младежката безработица през 2018 г. Въпреки това в момента не публикува данни за статуса на заетост на младите хора в селските райони.

Суспендирането на публикуването на данни за младежката безработица веднага започна да се налага в китайската социална медийна платформа Weibo.

Един потребител каза: „Покриването на устата и затварянето на очите, може ли това наистина да реши проблемите? При гъвкава заетост, бавна заетост и независима заетост, работата само за един час означава, че не сте безработен. Не приемайте на сериозно статистиката от Статистическото бюро."

"Докато не го обявя, никой не е безработен", друга публикация каза.

Съобщението дойде, докато икономическото възстановяване на страната след пандемията се забавя.

В последния ход на властите за стимулиране на растежа Китайската народна банка във вторник неочаквано намали основните лихвени проценти за втори път от три месеца.

Миналата седмица Китай наскоро съобщи за рязък спад на износа, докато икономиката изпадна в дефлация, когато цените падат.

"Има реален риск икономиката да изпадне в рецесия, освен ако не бъде подкрепена политиката се засилва скоро“, каза Джулиан Евънс-Причард от Capital Economics в бележка до инвеститорите.

Друг проблем, който предизвиква големи опасения за китайската икономика, е нейният удар от кризата пазар на имоти.

В понеделник най-големият частен предприемач на недвижими имоти в Китай Country Garden предупреди, че може да загуби до $7,6 милиарда (£6 милиарда) за първите шест месеца на годината.

Китайската индустрия за недвижими имоти беше разтърсена, когато през 2020 г. бяха въведени нови правила за контрол на сумата, която големите предприемачи могат да заемат.

На следващата година китайският имотен гигант Evergrande не изпълни огромните си дългове и миналия месец разкри обща загуба от 581,9 милиарда юана ($81,1 милиарда; £62 млрд.) за последните две години.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР