Китай ще стартира нов държавно подкрепен инвестиционен фонд, който има

...
Китай ще стартира нов държавно подкрепен инвестиционен фонд, който има
Коментари Харесай

Китай готви инвестиция от $41 млрд. в полупроводниковата си индустрия

Китай ще започва нов държавно подсилен капиталов фонд, който има за цел да набере над 40 милиарда $ за бранша на полупроводниците, защото страната усилва напъните си да настигне Съединени американски щати и другите си съперници, оповестява Reuters, базирайки се на свои източници, осведомени с въпроса.

Очаква се това да бъде най-големият от трите фонда, стартирани от Китайския капиталов фонд за произвеждане на интегрални схеми, прочут още като Големия фонд. Неговата цел от 300 милиарда юана (41 милиарда долара) доста изпреварва други сходни начинания, стартирани през 2014 година и 2019 година, които съгласно държавните отчети са набрали надлежно 138,7 милиарда юана и 200 милиарда юана.

Една от главните области на вложения ще бъде оборудването за произвеждане на чипове, изясняват източниците на осведомителната организация.

Президентът Си Дзинпин от дълго време акцентира нуждата Китай да реализира самодостатъчност в производството на полупроводници. Тази нужда става още по-належаща, откакто през последните няколко години Вашингтон наложи редица ограничения за надзор на износа, базирайки се на опасения, че Пекин може да употребява усъвършенствани чипове, с цел да усили военния си потенциал.

През октомври Съединени американски щати вкараха огромен пакет от наказания, който понижи достъпа на Китай до съвременно съоръжение за произвеждане на чипове, а съдружниците на им Япония и Нидерландия започнаха сходни стъпки.

Новият фонд е бил утвърден от китайските управляващи през последните месеци, разкриват още източниците на Reuters.

Китайското министерство на финансите възнамерява да даде 60 милиарда юана, до момента в който останалите инвеститори към момента не са ясни. Информационното бюро на Държавния съвет, което обработва медийните запитвания от името на държавното управление, Министерството на финансите и Министерството на индустрията и осведомителните технологии към момента не е дало отговор на запитванията на осведомителната организация.

Инвестиции досега

Процесът по набиране на средства евентуално ще отнеме месеци. Все още не е ясно по кое време ще започва този трети фонд и дали ще бъдат направени спомагателни промени в проекта. Но измежду поддръжниците на предходните два фонда на Големия фонд са Министерството на финансите на страната и държавни предприятия с дълбоки джобове като China Development Bank Capital, China National Tobacco Corporation и China Telecom.

През годините Големият фонд е дал финансиране на двете най-големи китайски леярни за чипове - Semiconductor Manufacturing International Corporation и Hua Hong Semiconductor, както и на Yangtze Memory Technologies, производител на флаш памет, и редица по-малки компании и фондове. Благодарение на тези вложения китайската промишленост за произвеждане на чипове се бори да играе водеща роля в международната верига за доставки, изключително за усъвършенствани чипове, което обаче не може да реализира за момента.

Инвестиционни мениджъри

Големият фонд обмисля да наеме най-малко две институции, които да влагат капитала на новия фонд, изясняват още източниците на Reuters.

Няколко висши и някогашни чиновници на SINO-IC Capital, единственият управител на първите два фонда на Големия фонд, са разследвани от китайския орган за битка с корупцията от 2021 година насам. Въпреки това се чака точно SINO-IC Capital да остане един от капиталовите мениджъри и в границите на тази самодейност.

Китайски публични лица са се свързали и с China Aerospace Investment, капиталовото звено на държавната China Aerospace Science and Technology Corporation, с цел да обсъдят опцията то също да се включи в плана.

От капиталовия фонд, както и от SINO-IC Capital, към момента не са дали отговор на настояването за коментар.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР