Китай ще отвори икономиката си и ще намали тарифите за

...
Китай ще отвори икономиката си и ще намали тарифите за
Коментари Харесай

Китай тръгва на поход срещу Студената война в икономиката

Китай ще отвори стопанската система си и ще понижи цените за импорт на артикули, в това число коли. Държавата ще увеличи лимита за задгранична благосъстоятелност в автомобилния бранш допустимо най-скоро, ще укрепи законите за интелектуалната благосъстоятелност и ще приложи предстоящите ограничения за отваряне на финансовия бранш. Пекин ще усъвършенства капиталовата среда за интернационалните компании и ще продължи да се бори за отваряне на международната стопанска система.

" Тази година ще понижим доста цените за импорт на коли, а в това време ще понижим цените за импорт на някои други артикули ", разгласи президентът Си Дзинпин по време на азиатски стопански конгрес.

Китай ще разшири вноса през тази година и " ще работи интензивно ", с цел да внася артикули, които се нужни на популацията. " Китай не търси търговски остатък. Имаме същинско предпочитание да увеличим вноса и да реализираме по-голям баланс на интернационалните заплащания по настоящата сметка ", сподели президентът.

Той не пропусна и настоящия проблем за интелектуалната благосъстоятелност, обещавайки регулаторите в страната да засилят контрола върху нея, тъй че да се заобикалят злоупотреби. " Насърчаваме естествения софтуерен продан и съдействие сред китайски и задгранични предприятия и пазиме законната интелектуална благосъстоятелност, благосъстоятелност на задгранични предприятия в Китай ", увери Си.

Си се опълчи на " манталитета на Студената война " в стопанската система и взаимните търговски удари, разглеждайки страната си като жертва на несправедливи търговски санкции. " Надяваме се, че развитите страни ще спрат да постановат ограничавания върху естествената и рационална търговия с високотехнологични артикули и да провиснал надзор върху износа на тази търговия с Китай ", съобщи президентът.

Той разказа страната си като доброжелателен водач на международната стопанска система, наблягайки, че отворените системи са най-хубавият метод за деяние за света. " Трябва да се въздържаме от търсене на владичество и да отхвърлим политиката на властта или хегемонията, в която мощните тормозят слабите ", акцентира Си.

Вместо това страните би трябвало да продължат да се ангажират с неприкритост, съгласуваност и взаимна полза, да изградят отворена международна стопанска система и да засилят съдействието между тях, поддържайки многостранната комерсиална система " По този метод ще създадем икономическата глобализация по-отворена, приобщаваща, уравновесена и потребна за всички ", уточни той.

Речта му идва на фона на възходящото комерсиално напрежение сред Китай и Съединени американски щати и ескалиращи тарифни закани, израз на несъгласието на Вашингтон с китайските дейности в региона на търговията и интелектуалната благосъстоятелност.

" Китай отваря браншове, където към този момент има настрана преимущество, или задушаване на бранша, да вземем за пример банкирането. То е доминирано значително от съществуващите локални играчи ", счита Джонас Шорт, началник на офиса в Пекин на финансовата компания Everbright Sun Hung Kai.

Според специалисти думите на китайския президент са опит за потушаване на напрежението и крачка към договаряния сред двете водещи международни стопански системи. " Си трансферира топката в полето на Съединени американски щати, само че наподобява, че Китай поставя основите, с цел да реализира съглашение със Съединени американски щати ", твърди Йошикори Шингеми, специалист по международните пазари в JP Morgan Asset.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР