Китай предприема най-голямото досега разширяване на ядрения си арсенал, като

...
Китай предприема най-голямото досега разширяване на ядрения си арсенал, като
Коментари Харесай

Китай предприема мащабно разширяване на ядрения си арсенал

Китай подхваща най-голямото до момента разширение на нуклеарния си боеприпас, като модернизира атомната си възпираща мощ предвид на възможни бъдещи спорове със Съединените щати .

По оценки на мозъчния концерн SIPRI Китай разполага с към 350 нуклеарни бойни глави - малко в съпоставяне със Съединени американски щати и Русия. Но той се разраства бързо и до 2035 година може да разполага с 1500 бойни глави , съгласно оценка на Пентагона, оповестена през ноември.

" Изглежда, че Китай към този момент не се задоволява единствено с няколкостотин нуклеарни оръжия, с цел да подсигурява сигурността си ", споделя Мат Корда от Федерацията на американските учени пред Агенция Франс Прес.

След първия си нуклеарен опит през 1964 година Китай се задоволява да поддържа относително непретенциозен боеприпас и твърди, че в никакъв случай няма да бъде първият, който ще употребява нуклеарни оръжия в спор.

Но през последните години, под управлението на президента Си Дзинпин, Китай стартира огромна военна рационализация , която включва и рационализиране на нуклеарните оръжия, с цел да може освен да възпира враговете, само че и да може да контраатакува, в случай че възпирането се провали.

" Китай подхваща най-значителното разширение и модернизиране на нуклеарните си сили в историята на страната ", съобщи пред Агенция Франс Прес Дейвид Логан, доцент във Военноморския лицей на Съединени американски щати. Това включва освен увеличение на производството на бойни глави, само че и модернизиране на способността за доставянето им с нуклеарна триада: ракети, самолети и подводници.

" Промените, които се случват или са в ход, са доста обилни и ще трансфорат Китай от страна, която има нуклеарен капацитет за възмездие, в страна, която е третата по величина нуклеарна мощ в света ", съобщи Ерик Хегинботъм, основен теоретичен помощник в Центъра за интернационалните проучвания към Масачузетския софтуерен институт. " За първи път в историята огромните нуклеарни сили ще би трябвало да вземат поради не един, а двама евентуални нуклеарни съперници и това ще се отрази на нуклеарното обмисляне и стабилността на всички места по света. "

По данни на Пентагона от предходната година Китай " бързо " построява уреди за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети , като общият брой на силозите е над 300.

" Най-ниско належащо равнище "

Китай акцентира, че поддържа " нуклеарните си сили на най-ниското равнище, належащо за националната сигурност ". А в взаимно изказване с съветския водач Владимир Путин предишния месец Си съобщи, че нуклеарната война " в никакъв случай не би трябвало да бъде разпалвана ".

Данните не са обществено налични, само че Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия е пресметнала, че през 2021 година Китай е похарчил 11,7 милиарда $ за нуклеарната си стратегия - по-малко от една трета от това, което се счита, че са похарчили Съединените щати. Освен това специалистите настояват, че съществуват спънки пред бързото струпване на атомни ресурси на Китай -- най-много лимитираните му средства за произвеждане на делящи се материали, нужни за бойни глави.

Възможна помощ може да пристигна от Русия

На неотдавнашната среща на върха сред Си и Путин Пекин и Москва дадоха обещание да засилят съдействието в региона на нуклеарната енергетика . Високопоставени представители на Русия в региона на атомната сила се съгласиха да оказват помощ на Китай да приключи построяването на " бързи реактори ", които могат да създават делящи се материали доста по-бързо, в сравнение с ги употребяват. Пекин упорства, че съглашението е предопределено за гражданската му нуклеарна стратегия, само че съгласно специалисти то може да се употребява и за струпване на ресурси от делящи се материали за бойни глави.

" От техническа позиция би било допустимо Китай да усили доста запасите си от плутоний с новите си цивилен реактори на бързи неутрони, употребяващи гориво, доставено от Русия ", сподели Корда. " Въпреки това няма обществено налични индикации, че Китай има намерение да направи това. "

Китай разполага с " доста лимитирани запаси, които биха лимитирали бързото струпване ", съобщи пред Агенция Франс Прес Грегъри Кулацки, началник на плана за Китай в Съюза на загрижените учени. " Според обществената информация за темповете на развиване на програмата за бърз размножител за Китай ще бъде мъчно да създава бързо нужния им плутоний. "

Тревога по отношение на Съединени американски щати

Китай има доста аргументи съперниците му да считат, че обсегът на нуклеарните му оръжия се простира по-далеч, в сравнение с е в реалност - а Пентагонът има опит в преувеличаването му. Но Пекин има основателна причина да усили своите благоприятни условия .

" Китайските стратези са обезпокоени от опцията Съединени американски щати да извършат обезоръжаващ първи удар против нуклеарните сили на Пекин ", споделя Логан от Военноморския лицей. " Ядреното струпване евентуално е частично за да се подсигурява, че Съединени американски щати не могат да отстраняват нуклеарното въздържане на Китай. "

Експертите считат, че оценката на Китай за това, какво съставлява надеждна нуклеарна възпираща мощ, също може да се промени и че забележителното рационализиране на нуклеарните му сили ще го окуражи - изключително във връзка с самоуправляващия се Тайван или в противоречивото Южнокитайско море. Пекин ускорява натиска върху Тайван и неотдавна организира два огромни кръга от военни учения към острова - за който претендира, че е негова територия и един ден ще бъде високомерен. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР