Китай планира да увеличи изчислителната си мощ с 50% до

...
Китай планира да увеличи изчислителната си мощ с 50% до
Коментари Харесай

Пекин увеличава изчислителната си мощ с 50% до 2025

Китай възнамерява да усили изчислителната си мощност с 50% до 2025 година, оповестяват основни министерства на страната в понеделник, представени от CNBC. По този метод Пекин се стреми да не изостава от Съединени американски щати в региона на изкуствения разсъдък и суперкомпютърните приложения.

Втората по величина стопанска система в света желае да разполага с изчислителен потенциал, равняващ се на 300 екзафлопа, съгласно проекта на шест държавни ведомства, в това число мощния регулатор на киберпространството. Това ще бъде доста повече от 197 екзафлопа изчислителна мощ, с която Китай разполага сега.

Екзафлоп или EFLOP е единица изчислителна мощ, като един екзафлоп се равнява на изчислителната мощност на два милиона преносимия компютър от междинен клас, пресмята Counterpoint Research.

Китайските министерства декларират, че увеличената изчислителна мощ ще бъде нужна за поддръжка на приложения в разнообразни браншове, в това число финанси и обучение. Освен това обаче увеличението на изчислителната мощ се смята за основно за подкрепяне на развиването на изкуствения разсъдък, който изисква усъвършенствани полупроводници за обработка на големи количества данни.

" Китай е открил, че обичайно всеки 1 юан, вложен в изчислителна мощност, е довел до 3-4 юана икономическа продукция ", изяснява пред медията Акшара Баси, старши анализатор в Counterpoint. " Инвестициите отразяват проектите на Китай за стимулиране на икономическата продукция посредством водачество в софтуерното пространство и консолидиране на AI със съществуващите технологии и решения във всички браншове и области. "

Технологии като полупроводниците и изкуствения разсъдък се трансфораха в основни бойни полета в софтуерното съревнование сред Съединени американски щати и Китай.

" Китай се стреми да влага в разгръщане на изчислителната си мощност, изключително на AI, защото вижда, че главните му снабдители на облачни услуги всеобщо пускат AI решения за потребителите и предприятията ", споделя Баси.

Като част от напъните си в региона на изчислителната си мощност Китай желае да се концентрира върху области като предпазване и мрежи за предаване на данни, а също по този начин възнамерява да построи повече центрове за данни. Те са нужни на играчите в региона на изчислителните облаци, с цел да усилят своя отпечатък. Много приложения за изкуствен интелект понастоящем се продават посредством услуги за облачни калкулации, като да вземем за пример тези, предлагани от китайски колоси като Alibaba и Tencent.

Верига за доставки

Китайските министерства декларират, че сигурността на веригата за доставки на технологии също ще бъде засилена. Тя е подложена на напън през последните няколко години, защото Съединени американски щати постановат все по-стриктен надзор върху износа, в опит да отрежат азиатската страна от основни технологии като чиповете. В отговор на това Китай се стреми да усили опциите на родните си промишлености в някои от тези области.

Баси от Counterpoint показва обаче, че упоритостите на Китай за увеличение на изчислителната мощност могат да бъдат възпрепятствани от глобите на Съединени американски щати, които лимитират достъпа на страната до някои сериозни полупроводници като графичните процесори, продавани от американския дизайнер на чипове Nvidia.

" Достъпът до най-новите и най-хубавите в класа си чипове/GPU за изкуствен интелект е главната спънка при разширението на центровете за данни за изкуствен интелект ", показва в умозаключение Баси.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР