Китай отхвърли полугласно изречено обвинение, че е поискал отлагане на

...
Китай отхвърли полугласно изречено обвинение, че е поискал отлагане на
Коментари Харесай

Пекин отрече да е искал отлагане руската инвазия в Украйна заради Олимпиадата

Китай отхвърли шепнешком изречено обвиняване, че е изискал отсрочване на съветската инвазия в Украйна до края на Зимните олимпийски игри. В същото време разгласи, че няма да се причисли към икономическите наказания, наложени против Русия.

Пекин не е желал от Москва да отсрочи нашествието си в Украйна до края на Зимните олимпийски игри, съобщи ДПА, като цитира представителят на китайското външно министерство Ван Вънбин.

Той дефинира като " подправени вести " публикация на в. " Ню Йорк таймс ", съгласно която Китай е направил сходно искане.

" Подобен способ за отклонение на вниманието и мятане на виновност е непоносим ", добави Ван. Той повтори обвиняванията, че разширението на НАТО е довело до спора.

" Тези, които сътвориха казуса, би трябвало да бъдат тези, които го вземат решение ", акцентира представителят на китайското външно министерство.

Статията на в. " Ню Йорк таймс " се позоваваше на докла на западно разузнаване, съгласно който при започване на февруари почитан представител на Китай е споделил на съветски сътрудник, че Русия не би трябвало да стартира настъпление в Украйна преди края на Зимните олимпийски игри на 20 февруари.

Междувременно китайският банков регулатор съобщи, че страната няма да се причисли към налаганите от държавните управления в Съединени американски щати и Европа финансови наказания на Русия поради нашествието й в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Китай се опълчва на глобите, съобщи Гуо Шуцин, ръководител на китайската Комисия за банкова и застрахователна регулация.

" Няма да се присъединим към тези наказания, ще запазим естествените стопански, търговски и финансови връзки с нашите сътрудници ", съобщи Гуо на конференция.

" Не сме съгласни с налагането на финансови наказания, изключително на едностранните такива, защото те нямат правна основа и няма да имат нужния резултат ".

Китай е огромен клиент на съветския нефт и газ и е измежду дребното значими страни в света, които отхвърлиха да разкритикуват съветската инвазия в Украйна.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР