Китай остава затворена страна през XXI век. Малцина извън Китай

...
Китай остава затворена страна през XXI век. Малцина извън Китай
Коментари Харесай

Бившият премиер на Австралия разказа защо Китай стои твърдо на страната на Русия

Китай остава затворена страна през XXI век. Малцина отвън Китай познават манталитета на китайското управление по-добре от президента на Азиатското общество Кевин Ръд. Ръд учи китаистика и китайски език в университета, преди да стане политик в родната си Австралия. Той е бил министър на външните работи на Австралия, а по-късно два пъти министър-председател.

Ръд стана президент и основен изпълнителен шеф на Азиатското общество през януари 2021 година и той ръководи Института за политика на Азиатското общество още по-дълго време от януари 2015 година Последната му книга е озаглавена: “Избегната война: Опасността от пагубен спор сред Съединени американски щати и Китай на Си Цзинпин”. Наскоро беше разгласява изявление с Кевин Ръд за евентуално избегната война сред Съединени американски щати и Китай, рецесията в Украйна и до каква степен съветският президент Владимир Путин може да разчита на цялостната и безусловна поддръжка на Пекин.

Ръд счита, че Владимир Путин и Си Цзинпин са открили връзка на персонално равнище, много дълбока и доста значима и авторитетна. На структурно равнище към този момент и главните ползи на Китай са явно на страната на Москва. Китайците желаят да имат добросъседски връзки с руснаците заради многовековната обща история и многото километри граница. Те желаят да посветят цялата си стратегическа сила на битката против главния си световен и районен съперник, Съединени американски щати, а не да изразходват част от военните си и други запаси за разрешаване на " съветския въпрос ", който е възниквал няколко пъти в тяхната история. И най-после, отбелязва австралийският политик, Русия е доста комфортен стратегически сътрудник за Китай, което отклонява Съединени американски щати към районни спорове, без значение дали в Сирия, в Северна Африка или, както е в този момент, в Украйна.

Това значи, показва Ръд, че връзките сред Си и Путин не би трябвало да се преглеждат в никаква сантиментална светлина. Всичко опира до прагматичното и националните ползи на Пекин.

Ако приказваме за съответната поддръжка на Китай за съветската политика в Украйна, тогава китайската агитация, съгласно Кевин Ръд, има като че ли две скорости: напред и обратно. Има доста проблеми с китайската агитация, на първо място поради мащаба: задоволително е да кажем, че в страна с население от 1,4 милиарда души има повече от 5 милиона пропагандисти.

Националните ползи на Китай, както е показано нагоре, принуждават Си да пази както персонално политиката на Путин, по този начин и тази на Русия. Ако в даден миг китайската агитация е пропуснала част от по-симпатизиращите към Украйна мнения на китайски жители в обществените мрежи, то единствено с цел да показа на международната общественост, счита Ръд, че Китай сякаш заема неутрална позиция. Бившият министър председател обаче е прав, че при анализиране на съответните проблеми и изказвания на Пекин става явно, че почти 85% от неговата действителна политика е в поддръжка на Москва.

Ако се опитаме да разделим позицията на Пекин на части: какъв брой от сегашната му позиция във връзка с събитията в Украйна се дължи на националните ползи в връзките с Русия и до каква степен на желанието да навреди на Съединените щати, когато е допустимо, тогава би трябвало да се означи, че още след анексирането на Крим през 2014 година Русия осъзна, че единственият дълготраен сътрудник на Русия във всички връзки е Китай, уверен е Ръд. Пекин вижда доста огромна и перспективна стратегическа опция за себе си в актуалната изолираност на Русия. Естествено, отбелязва Ръд, китайците са се възползвали от тези благоприятни условия с две ръце и имат намерение да продължат да се възползват от тях.

Малко евентуално е, счита той, събитията, които се случиха в Украйна след 24 февруари, да трансформират по някакъв метод отношението на Пекин и китайското управление към връзките с Москва и „ безграничното “ партньорство, оповестено на 4 февруари. Разбира се, Пекин е наясно, че поддръжката му за Русия в спора в Украйна нанася известна щета на репутационния имидж на Поднебесната както в Европа, по този начин и в останалия свят. Това следва, изяснява Ръд, да вземем за пример, от резултатите от гласуването на обстановката в Украйна на Общото заседание на Организация на обединените нации. Тогава, припомняме, Киев беше подсилен от 143 страни, лъвският дял от които принадлежи на разрастващите се стопански системи.

Според Ръд управлението на КНР схваща заканите за репутацията му, само че в Пекин също схващат или считат, че схващат главните правила на държание на Стария свят. В Китай, съгласно някогашния началник на австралийското държавно управление, имат вяра, че Европа в този момент ще се държи по същия метод, както е правила в сходни случаи преди, а точно: гневът на европейците от събитията в Украйна няма да продължи дълго, „ до момента в който е идващия конкурс за ария на Евровизия ". След това европейците ще се върнат към бизнеса, търговията и вложенията. Тоест Пекин не има вяра в стратегическата мощ на европейската политика, предвижда Кевин Ръд. В същото време, съгласно него, в китайската столица демонстрацията на поддръжка за Москва е безмълвно обвързвана със степента, до която ходът на военните дейности в Украйна се развива в интерес на Русия.

Освен възпиране на гласуванията и благи думи по собствен адрес, Русия получава и друга помощ и поддръжка от Китай. Пекин ѝ оказва помощ както дипломатически, по този начин и политически да получи до известна степен поддръжка за позицията си в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и в други интернационалните организации. Тук е забавно да се проучва да вземем за пример позицията на ОАЕ, които дружно с Китай се въздържаха при неотдавнашното гласоподаване в Организация на обединените нации по резолюция, осъждаща Русия за събитията в Украйна. Защо се въздържаха? Отчасти поради икономическото съдействие с Русия. Отчасти поради околните връзки на Китай с Емирствата и Саудитска Арабия, които, апропо, се въздържаха от гласоподаване по същия въпрос в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Това потвърждава, че Китай е изцяло кадърен да помогне на Москва на интернационалната сцена, даже в изискванията на мощен режим на антируски наказания.

Вторият тип поддръжка за Русия е да усили оптимално двустранната търговия и изключително покупките на първични материали: петрол и газ, пшеница и впрочем. Първо, това е от изгода за самите китайци. Второ, китайците могат да се съгласят на предплатено заплащане и трето, това в действителност може да помогне на руснаците да укрепят финансовото си състояние. Важното тук, акцентира Ръд, е, че нищо от това не е неразрешено от актуалните наказания.

Въпросът със глобите обаче е доста по-сложен. Например, в случай че го погледнете, китайците, най-малко до момента, не се пробват да заобиколят глобите в частта, в която на Русия е неразрешено да употребява долари или където съветските активи са замразени в трети страни, или, най-после, по въпроса на глобите против съветски компании и организации. Китай, съгласно Кевин Ръд, се опасява от вторични финансови наказания против себе си заради продължаващата си взаимозависимост от международната финансова система в долари. Тази взаимозависимост може да изчезне или да отслабне до края на сегашното десетилетие, само че към този момент е към момента налице.

Разбира се, спорът в Украйна е „ забавен “ за Пекин от практическа, в случай че мога по този начин да се изразим, позиция, тъй като има значително сходен проблем – Тайван, написа Ръд. Наличието на казуса с Тайван, който Си Цзинпин е решен да реши спокойно или военно, евентуално частично изяснява проруската позиция на Пекин, уверен е някогашният министър председател. Сега китайската агитация се пробва по всевъзможен вероятен метод да съобщи на " китайския свят ", който, несъмнено, включва Тайван, концепцията, че в случай че Съединените щати не дават военна помощ на Украйна, тогава за какво тайванците да разчитат на тази помощ?

Разбира се, събитията в Украйна е малко евентуално да имат някакво въздействие върху държанието на Пекин, който, както споделя Ръд, има личен път към Тайпе. Всичко ще зависи от салдото на силите в Тайванския пролив. Според някогашния австралийски министър председател китайската войска към момента няма задоволително преимущество. Факт е, че в Пекин желаят да отстранен даже и най-малкия риск при интервенция за връщане на " бунтовната провинция ", за каквато китайците считат за Тайван. Но има, изключително в случай че Вашингтон въпреки всичко дават военна помощ на Тайпе.

Друга причина, заради която Пекин в този момент надали ще бърза да взема решение казуса с Тайван, са финансовите наказания, на които Пекин към момента не е в положение да устои съответно заради продължаващата си взаимозависимост от доларовата система.

Що се отнася до връзките на Китай със Съединените щати при Джо Байдън, Ръд сподели, че те са се подобрили ненапълно спрямо края на ръководството на Доналд Тръмп. Политиката на сегашната администрация на Съединени американски щати по отношение на Поднебесната е по-стабилна и предвидима, въпреки и, несъмнено, враждебна, счита австралийският политик. Да, връзките са доста комплицирани и съставляват стратегическо съревнование, само че в този момент, за разлика от 2020 година, най-малко има канали за връзка сред водачите. Стратегическото съревнование, написа Ръд в книгата си, може да предотврати " гореща " война сред Съединени американски щати и Китай, даже макар огромния брой " ястреби " в Конгреса и в Пекин.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР