Китай оказва натиск върху страните членки на ООН да бойкотират

...
Китай оказва натиск върху страните членки на ООН да бойкотират
Коментари Харесай

Китай призовава членките на ООН да бойкотират събитие за свобода на медиите в Хонконг

Китай оказва напън върху страните членки на Организация на обединените нации да бойкотират проведено от Англия събитие в Женева на тематика свободата на медиите в Хонконг. Това стана ясно от писмо, разпратено до дипломати, оповестява " Ройтерс ".

Събитието ще се състои в сряда. Озаглавено е " Свободата на медиите в Хонконг " и се организира в коридорите на петседмичната среща на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида. Сред лекторите ще бъде Себастиен Лай, синът на медийният магнат Джими Лай, който тази седмица означи 1000-ия си ден в затвор в Хонконг по обвинявания, свързани със закона за националната сигурност на някогашната английска колония и протест.

В писмо, публикувано измежду дипломатите на Организация на обединените нации в Женева, Китай приканва страните членки " да се въздържат от присъединяване в това събитие по какъвто и да е метод ". В него написа още, че " проблемите, свързани с Хонконг, са вътрешни работи на Китай, които не понасят външна интервенция ".

Четирима дипломати потвърдиха, че са го получили, а трима от тях споделиха, че Китай се е свързал с някои страни самостоятелно, с цел да изиска от тях да не участват или да поддържат събитието по какъвто и да е метод. Дипломатите пожелаха да останат анонимни заради чувствителността на въпроса.

За момента обаче най-малко 22 страни са спонсорирали събитието, в това число Съединените щати, Франция и Германия. Дипломатическите задачи на Китай и Англия в Женева не са коментирали случая.

Дипломатическото напрежение сред китайските управляващи и Англия се ускорява през последните години. Лондон твърди, че опитите на Китай да утвърди властта си над Хонконг опонират на съглашението им, след връщането на града под китайско притежание през 1997 година

Този месец Англия разгласява отчет, съгласно който управляващите в Хонконг са разширили използването на натрапен от Пекин закон за националната сигурност " оттатък същинските опасения за националната сигурност ". Процесът против Джими Лай по новия закон беше отсрочен за 18 декември и се чака да продължи 80 дни.

Китай е един от 47-те членове на Съвета по правата на индивида със седалище в Женева. В предишното обаче страната се е опитвала да се опълчи на рецензиите във връзка с правата на индивида.

Миналата година тя изиска от тогавашния началник на Организация на обединените нации по правата на човека Мишел Бачелет да не публикува дълго чакан отчет, в който се споделя, че случайното и дискриминационно задържане на уйгури в Синцзян от Китай може да съставлява закононарушение против човечеството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР