Китай обяви санкции срещу 5 западни отбранителни фирми заради последния

...
Коментари Харесай

Китай санкционира 5 фирми на САЩ заради продажби на оръжия в Тайван

Китай разгласи наказания против 5 западни отбранителни компании поради последния кръг от американски продажби на оръжия на Тайван . Информацията идва в миг, когато Тайван се готви да организира президентски и парламентарни избори на 13 януари, предава „ BBC “.

Продажбите на американски оръжия на Тайван са чест източник на напрежение сред Пекин и Вашингтон.

Китай гледа на демократично управлявания Тайван като на своя територия – изказване, което държавното управление на Тайван отхвърля.

През декември Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди продажба на съоръжение на стойност 300 милиона $ , което да помогне за поддръжката на тактическите осведомителни системи на Тайван. От китайското външно министерство обявиха в изказване в неделя, че глобите са „ в отговор на тези съществено неверни дейности, подхванати от Съединени американски щати “.

Освен това се показва, че неотдавнашните продажби на оръжия „ съществено накърняват суверенитета и ползите на сигурността на Китай, подкопават мира и стабилността в Тайванския проток “.

Санкционираните компании бяха разпознати като BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat и Data Link Solutions. Китай ще замрази активите им и ще забрани на хора и организации в страната да ги ангажират, сподели външното министерство.

Пекин ускори натиска си върху Тайван преди изборите, които биха могли да предефинират връзките на острова с Китай. В годишното си новогодишно послание китайският президент Си Дзинпин повтори изказванието си, че Тайван „ сигурно ще бъде единен “ със страната му. Той също по този начин даде по-силен звук от миналогодишното обръщение , когато сподели, че Тайван е част от „ същото семейство “.

Китай гледа на самоуправляващия се 23-милионен остров като на отделила се провинция , която в последна сметка ще бъде под контрола на Пекин. Тайван се счита за друг от континенталната част на Китай със лична Конституция и демократично определени водачи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР