Китай обяви подкрепата си за териториалните претенции на Аржентина относно

...
Китай обяви подкрепата си за териториалните претенции на Аржентина относно
Коментари Харесай

Китай подкрепя Аржентина за окупираните от Лондон Фолклендски острови

Китай разгласи поддръжката си за териториалните искания на Аржентина по отношение на следените от Англия Фолклендски острови. Това се случи, откакто Пекин приветства южноамериканската страна в своята световна самодейност " Един пояс, веднъж " след среща на президентите Си Дзинпин и Алберто Фернандес в Пекин.

В неделя китайската държавна телевизия CCTV сподели, че Пекин и Буенос Айрес са подписали съглашение за „ взаимно поощряване на построяването на Икономическия пояс на Пътя на коприната и Морския път на коприната на 21-ви век “, отбелязвайки влизането на Аржентина в самодейността.

Китайската " Един път, Един пояс " е подтик за трилиони долари за възстановяване на комерсиалните връзки по целия свят посредством създаване на забележителна инфраструктура, а включването на Аржентина е огромна победа за Пекин в Латинска Америка.

Сделката пристигна, когато аржентинският президент Фернандес направи тридневно посещаване в Китай, с цел да участва на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин.

И двете страни обявиха в изказване, че ще продължат да се поддържат по въпроси, засягащи суверенните ползи.

Изявлението поддържа взаимно териториалните искания – Фолклендските острови за Аржентина и тези на Китай за Тайван.

„ Аржентина удостовери още веднъж своя ангажимент към правилото на един Китай; Китай удостовери поддръжката си за настояването на Аржентина за цялостно практикуване на суверенитета на Малвинските острови и за обновяване на договарянията за разрешаване на разногласията по мирни средства в сходство със съответните резолюции на Организацията на обединените народи “, заяви китайската CGTN, цитирайки взаимното изказване.

„ Ние изцяло отхвърляме всевъзможни въпроси по отношение на суверенитета на Фолклендските острови “, сподели в туит английският външен министър Лиз Трус.

„ Фолкландските острови са част от английското семейство и ние ще защитим правото им на самоопределяне ", сподели Трус и добави, че Китай би трябвало да почита суверенитета на Фолклендските острови.

Чен Вейхуа, публицист от държавния China Daily, отговори на Трус, като сподели:

„ Но е добре Обединеното кралство да оспорва суверенитета на Китай в Южнокитайско море, като изпраща военноморски кораби? “

„ Поне Китай не е изпратил своя флот покрай Малвините или това, което наричате Фолклендските острови “, добави Уейхуа.

Фолклендските острови са самоуправляваща се английска отвъдморска територия, която е под английски надзор от 1833 година

Аржентина и Англия от дълго време оспорват собствеността върху Фолклендските острови, като Аржентина претендира за суверенитет над островите, които назовава Малвински.

Спорът докара до къса война през 1982 година, в която починаха 255 английски бойци и към 650 аржентински бойци.

Спорните острови са на близо 13 000 километра от Обединеното кралство и единствено на 650 километра от югоизточното крайбрежие на Аржентина и са дом на към 2600 души, най-вече от английски генезис.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР