Китай облекчи политиката си за семейно планиране, с което позволи

...
Китай облекчи политиката си за семейно планиране, с което позволи
Коментари Харесай

Китай позволи на семействата да имат три деца

Китай облекчи политиката си за фамилно обмисляне, с което разреши на двойките да имат по три деца, в случай че желаят, откакто преброяване показа, че популацията бързо застарява, оповестиха китайските държавни медии, съобщи БГНЕС.

В продължение на съвсем 40 години Китай прилагаше така наречен ``политика за едно дете`` - една от най-строгите разпореждания за фамилно обмисляне в света. Законът беше изменен и значително облекчен през 2016 година, като се преименува на ``политика за две деца`` поради необятно публикуваните опасения за застаряваща работна мощ и икономическата застоялост.

Въпреки напъните на държавното управление да предизвиква двойките да имат деца, годишните раждания в Китай не престават да се срутват до рекордно ниско равнище от 12 милиона през 2020 година, съобщи Националното статистическо бюро предишния месец. Това безспорно може да докара до демографска рецесия и до евентуалния дефицит на млади служащи, които да движат стопанската система. Според специалисти до 2050 година ще има стотици милиони възрастни хора, които ще се нуждаят от грижи.

" За да се реагира интензивно на застаряването на популацията... двойката може да има три деца ", заяви организация Синхуа, цитирайки резултатите от среща на управлението на Политбюро, проведена от президента Си.

Националното статистическо бюро разкри и различен трежовен факт - коефициентът на плодовитост в Китай е 1,3 - под равнището, належащо за поддържане на устойчиво население. Публикуваните предишния месец резултати от преброяването на популацията през 2020 година също демонстрират, че популацията на Китай нараства с най-бавния си ритъм от 60-те години насам, достигайки 1,41 милиарда. Това идва дружно с внезапното понижаване на броя на хората в трудоспособна възраст, което още веднъж поражда опасения от задаваща се демографска рецесия.

Китайският баланс на половете също е килнат от десетилетия на политиката за едно дете и обичайните обществени желания към момчетата, което провокира потомство селективни аборти и изоставени девойки.

Въпреки че политиката беше облекчена през последните няколко години, това не провокира бебешки взрив, както се надяваха политиците. Намаляването на % на встъпване в брак през последните години се отрази на по-ниските равнища на раждаемост, както и възходящите разноски за живот и от ден на ден овластени и образовани дами, които забавят или заобикалят раждането. Демографската смяна в Китай има обилни стопански и политически последствия за втората по величина стопанска система в света.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР