Китай обкръжава Тайван: според Тайпе мащабните военни маневри буквално откъсват

...
Китай обкръжава Тайван: според Тайпе мащабните военни маневри буквално откъсват
Коментари Харесай

Китай обкръжава Тайван: ще се стигне ли до инвазия?


Китай обкръжава Тайван: съгласно Тайпе огромните военни маневри безусловно откъсват острова от света. Китайската войска е ситуирана тъкмо в тези невралгични точки, от които би могла да стартира нашествието в Тайван.

Има единствено един и това е Народната република. И има и Тайван. Това ясно сподели. Докато светът бе в очакване дали Пелоси в действителност ще дойде в Тайпе, Народната република постави всички старания да попречи на визитата и даже заплаши с ответна военна реакция: формалните управляващи в Пекин обявиха, че визитата би представлявала офанзива против националния интегритет на Народната република и би сложила под въпрос суверенитета на Пекин. Само че дадена теза не се трансформира в истина единствено тъй като я повтаряш задоволително постоянно: Тайван в никакъв случай не е бил част от учредената през 1949 година Народна република, а Комунистическата партия в никакъв случай не е имала думата на острова.

Реакцията на Пекин

Веднага след идването си Пелоси съобщи, че Съединени американски щати ще продължат да поддържат демокрацията в Тайван. И в действителност: в международната ранглиста на демокрациите островът заема осмо място, а в Азия е даже на първо. Никаква база за съпоставяне с диктатурата в Пекин, която в интернет бива наричана присмехулно " Западна Корея ".

Редакцията предлага
Още предходната година американският президент Джо Байдън на няколко пъти акцентира, че Вашингтон ще окаже военна поддръжка на Тайван при положение на китайска инвазия. Съединени американски щати застъпват тази позиция още от 1979 година, а политиката по отношение на Тайван е една от дребното тематики в американския Конгрес, по която царува единение сред демократи и републиканци. Вашингтон постоянно е " взимал под внимание " изказванията на Пекин, че Тайван е част от неговата територия, само че в никакъв случай не е подкрепял тази изказвания. Американската политическа линия гласи, че статуквото не трябва да се трансформира със мощ и срещу волята на хората в Тайван. А Пекин желае де факто тъкмо това.

Сегашната китайска реакция се състои в обсада на доставките за и от Тайван, както и в. А това, както споделя държавното управление в Тайпе, безусловно откъсва страната от останалата част на света.

Увертюра към нашествието?

Пекин фактически обкръжава острова: от 4 до 7 август се организират маневри на шест места край Тайван. Армията на Народната република е ситуирана тъкмо в тези невралгични точки, от които би могла да стартира нашествието в Тайван.

Във всички сюжети, обсъждани от военните стратези по отношение на възможна анексия и окупация на Тайван, решаваща роля играе морската обсада. А това значи, че обстановката всеки миг може да ескалира. Посещението на Пелоси за следващ път сподели ясно на света защо става дума в тази ситуация с Китай: една голяма страна, която е на път да стане най-голямата стопанска система в света, заплашва една дребна островна нация и желае да я принуди да ѝ се подчини. Един подобен Китай несъмнено идва допълнително.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР