Китай наложи нови мита на 128 американски стоки като контрамярка

...
Китай наложи нови мита на 128 американски стоки като контрамярка
Коментари Харесай

Китай отвърна на търговския удар на САЩ

Китай наложи нови мита на 128 американски артикули като контрамярка на въведените преди седмици данъци върху вноса в Съединени американски щати на стомана и алуминий, съобщи Би Би Си.

Властта в Пекин усили от през вчерашния ден с 25% митото върху осем внасяни от Съединени американски щати продукта, измежду които и свинско месо, и с 15% цената върху други 120 артикули, в това число вино и плодове. Засегнатите американски артикули са на обща стойност към 3 милиарда $. Обявявайки новите ограничения, китайското Министерство на финансите за следващ път разкритикува наложените неотдавна мита от Вашингтон.

За вносната стомана новата американска ставка е 25%, а с 10% се полза алуминият, създаден в чужбина. Пекин е безапелационен, че американските търговски ограничения са в прорез с разпоредбите на международната търговия. Митническите цени за китайската стомана и алуминий "нанасят съществени вреди на ползите на страната ни ", се отбелязва в изказването на финансовото министерство.

От ведомството в Пекин също по този начин акцентират, че въведените контрамерки са относително лимитирани и нямат за цел да засилят комерсиалното напрежение с Вашингтон, а "да защитят ползите на страната ни и да балансират вредите, породени от ограниченията на Съединени американски щати ". Новите китайски ограничения основават съществени опасения за експлоадирането на комерсиална война. "Макар Китай и Съединени американски щати да не са заявявали обществено, че са в комерсиална война, искрите й към този момент започнаха да прехвърчат ", се споделя в публицистичен коментар на китайския в. "Глобал таймс ", който е непосредствен до Комунистическата партия.

От Белия дом оповестиха, че след митата върху стоманата и алуминия ще бъдат въведени нови търговски наказания против Китай, най-вече в региона на софтуерния бранш. Те ще включват китайски артикули за 60 милиарда $, както и ще се лимитират вложенията на Китай в Съединени американски щати. Публично американският президент Доналд Тръмп загатва и други вероятни ограничения против Китай като "глоби " за кражба на интелектуална благосъстоятелност. Той доста пъти е подчертавал, че би трябвало да се реши казусът с комерсиалния недостиг с Китай, който е над 375 милиарда $.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Мексико, че в случай че не спре големите потоци от мигранти и опиати към Съединени американски щати, то Вашинггон ще напусне Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА). "Мексико не прави нищо, с цел да спре мигрантите, които се присмиват на американското миграционно законодателство ", написа президентът в "Туитър ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР