Китай казва на Индия да „запази спокойствие“ в реда на граничната карта

...
Китай каза на Индия да запази спокойствие“ относно нова китайска
Коментари Харесай

Китай каза на Индия да „запази спокойствие“ относно нова китайска карта, която според Делхи претендира за нейна територия.

Индия протестира след като Пекин публикува картата, показваща североизточния щат Аруначал Прадеш и оспорваното плато Аксай Чин като територия на Китай.

Пекин отговори, като каза, че съседите му трябва да се въздържат от „прекомерно тълкуване“ на въпроса.

Междувременно медийни съобщения казват, че китайският президент Си Дзинпин вероятно ще пропусне разговорите на лидерите на Г-20 в Делхи следващата седмица.

Непотвърдени доклади предполагат, че вместо това ще присъства премиерът Ли Цян. Г-н Си потвърди по-рано, че ще пътува до Делхи за срещата от 9-10 септември, но външното министерство на Китай не потвърди присъствието му, когато беше помолено да го направи на редовен брифинг за пресата в четвъртък.

Неидентифицирани източници каза пред информационна агенция Ройтерс, че е отменил плана си заради спора с картата. BBC не можа независимо да провери твърдението.

Индия не е единствената страна, която възрази срещу картата - в четвъртък Филипините и Малайзия излязоха с протести срещу претенциите на Китай за собственост върху по-голямата част от Южнокитайско море през картата. Тайван - който според Китай е отцепнала се провинция, която в крайна сметка ще бъде под контрола на Пекин - също възрази срещу включването му в картата.

Политик от Непал също отмени посещение в Китай, като каза, че новата карта не вземете под внимание преработената карта на страната, която вече предизвика напрежение с Индия.

Ескалацията около изданието от 2023 г. на стандартната национална карта на Китай идва само дни след като индийският премиер Нарендра Моди и г-н Си говориха в кулоарите на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка.

Външният министър С Джайшанкар нарече твърдението на Китай "абсурдно". Индийски служител каза след това, че двете страни са се съгласили да „увеличат усилията за експедитивно разединяване и деескалация“ по спорната граница.

В четвъртък Китай посочи, че не се променя на картата – спорната границата е проблем, който измъчва отношенията от години.

„Това е рутинна практика при упражняването на суверенитета на Китай в съответствие със закона“, каза говорителят на външното министерство Уан Уенбин.

„Надяваме се, че съответните страни могат да останат обективни и спокойни и да се въздържат от прекомерно тълкуване на проблема.“

Индия протестира срещу китайската карта, претендираща за територия

Граничният спор между Индия и Китай е обяснен в 400 думи

Индия често реагира гневно на опитите на Китай да заложи претенции към нейна територия.

Източникът на напрежението между съседите е оспорваната 3440 км (2100 мили) дълга де фактическа граница по протежение на Хималаите - наречена Линия на действителния контрол или LAC - която е слабо демаркирана и войниците от двете страни се изправят лице в лице на много места.

Китай казва, че смята целия Аруначал Прадеш за свой територия, наричайки я "Южен Тибет" - твърдение, което Индия твърдо отхвърля. Индия претендира за платото Аксай Чин в Хималаите, което се контролира от Китай.

Отношенията между Индия и Китай се влошиха от 2020 г., когато техните войски участваха в смъртоносен сблъсък в долината Галуан в Ладак - това беше първата фатална конфронтация между двете страни от 1975 г. насам.

BBC News India вече е в YouTube. Щракнете тук, за да се абонирате и да гледате нашите документални филми, обяснения и характеристики.

Прочетете още индийски истории от BBC:

Какво е правил индийският марсоход на Луната?

Индия внася „силен протест“ срещу новата карта на Китай

Г-20 възпира маймуните в Делхи с изрезки и мимикрия

Путин казва на индийския премиер Моди, че няма да присъства на срещата на върха на Г-20

Болката на гурките относно новия план за наемане на индийската армия

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР