Китай иска чужди инвестиции в плана си да стане играч

...
Китай иска чужди инвестиции в плана си да стане играч
Коментари Харесай

Китай кани чужди инвеститори, за да създаде свои първокласни чипове

Китай желае непознати вложения в проекта си да стане състезател от международна класа в региона на полупроводниците - неочакван ход в миг, когато Съединени американски щати се опълчват на задачата на азиатската нация да господства в технологиите от последващо потомство.

Като част от напъните за понижаване на голямата взаимозависимост от непознати технологии, китайските управляващи сътвориха фонд, чиято е цел да се разрасне до 200 милиарда юана (31.7 милиарда долара) и да поддържа необятен набор от локални компании - от дизайнерите на процесори до производителите на съоръжение. Той се назовава Китайски капиталов фонд за индустриални интегрални схеми и ще приема и задгранични вложения.

 Джак Ма: Народите се нуждаят от свои технологии, с цел да избегнат диктата на Съединени американски щати
Джак Ма: Народите се нуждаят от свои технологии, с цел да избегнат диктата на Съединени американски щати

Китай възроди концепцията да създава лични чипове

" Втората фаза на националния фонд за интегрални схеми към момента набира пари. Приветстваме задграничните компании да вземат участие във фонда ", съобщи Чен Ин, общоприет инженер и представител на Министерството на индустрията и осведомителните технологии.

Полупроводниците са в основата на възходящото комерсиално напрежение сред Съединени американски щати и Китай, което съгласно редица специалисти може да прерасне в комерсиална война. Вашингтон към този момент наложи голям брой ограничавания на китайските компании, което ускори решимостта на Пекин да развива лична промишленост за произвеждане на чипове.

 Съединени американски щати отряза китайската ZTE Corp. от американски технологии за 7 години
Съединени американски щати нанесе тежък удар на китайски софтуерен колос

Санкцията ще саботира целия бизнес на компанията и упоритостите й да развива 5G

Китай ще се опита да понижи зависимостта си от американските полупроводници, чиито импорт в страната е на стойност 200 милиарда $ - почти същата сума, която Пекин харчи за импорт на нефт.

Втората най-голяма международна стопанска система купува към 59% от чиповете, продавани по света, само че нейните производители получават единствено 16,2% от приходите от продажби в международен мащаб, съгласно PwC. Но по-големият боязън е, че слабата промишленост на полупроводниците може да подкопае националната сигурност и да попречва развиването на процъфтяващия софтуерен бранш.

 Чип промишлеността в Китай притегля $50 милиарда вложения
Чип промишлеността в Китай притегля $50 милиарда вложения  

Водещи компании разширят производството в страната

Първата фаза в развиването на фонда към този момент набра 140 милиарда юана (22.1 милиарда долара), които бяха ориентирани към повече от 20 компании, измежду които ZTE и Semiconductor Manufacturing International. Първоначалните вложители са основно централни и локални държавни управления и държавни предприятия. Не е ясно дали вземат участие и непознати вложители.

" Китай има голям пазар на осведомителна електроника и ще продължим по пътя на нововъведенията и интернационалното съдействие. Ще настояваме за по-бързи пробиви в основните технологии ", съобщи Чен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР