Китай има планове да завърши изграждането на токамак HL-2M, или

...
Китай има планове да завърши изграждането на токамак HL-2M, или
Коментари Харесай

Китай ще завърши новото си изкуствено слънце тази година

Китай има проекти да приключи построяването на токамак HL-2M, или „ изкуственото слънце ", тази година, постигайки температура на йоните от 100 милиона градуса, съобщи Дуан Сюжу, представител на Китайската национална нуклеарна корпорация, в коридорите на годишната сесия на 13-ия КНПКС, предава bulgarian.cri.cn.

Токамак е пробно устройство, в което се основава и удържа високотемпературна плазма. Основната цел е да се реализира управляем термоядрен синтез като се възпроизведе процеса, който Слънцето употребява за генериране на сила, с цел да се даде съвсем неограничена чиста сила.

Достигането на температура над 100 милиона градуса по Целзий е едното от трите провокации пред учените за постигането на нуклеарния синтез. Счита се, че температурата в сърцевината на Слънцето доближава 15 милиона градуса по Целзий, което значи, че тази на йона в ядрото на устройството ще е седем пъти по-висока.

Другите две провокации пред учените са сливането в лимитирано пространство в дълготраен проект и обезпечаването на задоволително висока компактност. „ Плазмата на изкуственото слънце е формирана най-вече от електрони и йони, а съществуващият китайски токамак доближи температура на електроните от над 100 милиона градуса по Целзий в главната част на плазмата и 50 милиона градуса по Целзий на йоните. Това са йоните, които генерират сила в устройството. ", сподели пред медии Дуан Сюжу. „ За да качим температурата на йоните до над 100 милиона градуса по Целзий, ние се нуждаем от по-високи параметри на устройството, да впръсква и всмуква повече сила и да оперира с по-модерен режим на работа ", добави ученият.

Международният термоядрен пробен реактор е огромен интернационален теоретичен план, в който си сътрудничат 35 страни, измежду които Китай, Русия и Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР