Китай и САЩ имат да извървят дълъг път за решаване

...
Китай и САЩ имат да извървят дълъг път за решаване
Коментари Харесай

Кристалина не вижда търговски мир м/у Китай и САЩ

Китай и Съединени американски щати имат да извървят дълъг път за решение на комерсиалните си разногласия макар постигнатото тази седмица отчасти съглашение, което несъмнено е крачка напред. Това съобщи ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тя акцентира, че комерсиалното помирение не е същото като комерсиалния мир.

Тази седмица американският президент Доналд Тръмп подписа съглашение с Пекин, което поставя завършек на ескалацията, само че оставя настоящите мита за 2/3 от стоките, импортирани от Китай.

По думи на Георгиева съглашението е "важна стъпка ". Тя обаче предизвести, че "предстои доста работа за зарастване на счупванията сред двете най-големи стопански системи в света ".

В стопански разбор на МВФ се показва, че комерсиалните спорове и мита са довели до понижаване на световния напредък с 0.8%, като това се дължало не на нарасналите мита, а на несигурността, която кара фирмите да се въздържат от вложение.

Ако би трябвало да обобщя тематиката при започване на новото десетилетие, тя би била все по-нарастващата неустановеност, съобщи Георгиева.

По отношение на разногласията сред Съединени американски щати и Европа тя съобщи, че международната система за търговия се нуждае от доста надграждане.

По думите й несигурността визира освен бизнеса, само че и хората, изключително поради възходящото неравноправие в редица страни. Във Англия 10% на популацията в този момент управляват съвсем толкоз благосъстояние, колкото и 50% от долните пластове, даде като образец Георгиева.

Според шефа на МВФ несъразмерното неравноправие пречи на растежа и може да подхрани популизма и политическите катаклизми.

Въпреки че държавните разноски за подкрепяне на най-бедните са от основно значение, прекомерно постоянно подценяваме финансовия бранш, който също може да има бездънен и дългогодишен позитивен или негативен резултат върху неравенството, посочи тя.

Георгиева уточни, че в новото си изследване МВФ обръща внимание върху обстоятелството по какъв начин достъпът до финансовия бранш в Китай и Индия през 90-те години на предишния век е проправил пътя за големи стопански облаги през новия век, а това е спомогнало 1 милиард души да се измъкнат от бедността.

Тя предизвести за остатъка, довел до световната финансова рецесия през 2008 година, и означи, че за мнозина рецесията в никакъв случай не е завършила - един от всеки четири младежи в Европа рискува да изпадне в беднотия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР