Китай и Русия постигнаха военноморски успех край Аляска – където военноморските сили на САЩ нямат бази

...
Преди два дни единадесет руски и китайски военни кораба се
Коментари Харесай

Преди два дни единадесет руски и китайски военни кораба се събраха край бреговете на Аляска в най-голямото събиране от този вид, виждано досега. Американският флот изпрати четири разрушителя в тяхната посока като отговор. Всички тези кораби вече са се разпръснали, привидно без взаимодействие отблизо. Подобни случаи е имало и преди.

Не много отдавна командвах резервния военен кораб на Кралския флот, натоварен да реагира на събития като това, ако се случат във води на Обединеното кралство (те го направиха) и затова участвах в подобни събития.

По принцип има две причини, поради които флотите се събират и действат заедно по този начин, и двете прости – да повлияят (първа задача) и да се подготвят за битка (втора задача).

Първа задача, Naval Influence, обхваща широк набор от дейности, които се извършват денонощно по целия свят и често невидими. Дейностите варират от патрулни кораби, посещаващи пристанища в Индо-Тихия океан, до фрегати, ескортиращи руски военни кораби, докато преминават през Ламанша, до сигнализиране на аржентинците, че ядрена атакуваща подводница е на път, до поставяне на самолетоносач край нечий бряг. Има много други, но „ние имаме това и не се страхуваме да го използваме“ е същността на това, дейност за изпращане на съобщения, на която военноморските сили прекарват много от времето си.

В този скорошен случай, китайското и руското послание както към приятели, така и към врагове беше: „можем да действаме заедно, далеч от дома и безнаказано“.

Това само по себе си провокативно ли е? Всъщност не и освен това, това е същото съобщение, което ударната група на кралския флот даде по време на разполагането си през 2021 г. в Индо-Тихия океан и същото съобщение, което военните кораби на САЩ изпращат през цялото време.

Задача две е по-интересна – подготовка за това, което се случва, когато задача едно се провали. Управлението на военни кораби заедно е много по-трудно, отколкото Холивуд иска да повярвате, и се нуждае от постоянна практика. Събирането на едно място във формация за снимка е едно нещо: да се научите как да се биете заедно е нещо съвсем друго.

Мрежата, необходима за създаване на кораби, способни да се бият заедно, се простира далеч отвъд самите платформи. Разузнавателните системи, логистиката, комуникациите, заповедите, правилата за участие, всички изискват висока степен на общност и разбиране, за да работят. Корабите на НАТО имат предимство тук, тъй като като цяло всички те работят, използвайки едни и същи книги с правила, но дори и тогава може да отнеме дни, за да бъдат всички в едни и същи комуникационни вериги и да работят от една и съща картина. Първата седмица от многонационалното морско учение, провеждано край Шотландия два пъти годишно, се нарича Фаза на интеграция с причина – и това са държави, които управляват военни кораби заедно през цялото време.

Историята продължава

Ако работите с някого където тези неща не се свързват толкова лесно, нещата се усложняват бързо. През 2007 г. HMS Ark Royal отплава от Портсмут в компания с два китайски военноморски кораба; разрушителят с управляеми ракети Guangzhou и снабдителният кораб Weishanhu. Целта беше да се проведе учение по търсене и спасяване. В крайна сметка снимка на формация е почти всичко, което можем да направим. Напълно различни езици, доктрини и комуникационни системи.

Тази последна среща на китайския и руския флот изпълни и двете задачи. Моята оценка е 80/20 в полза на Influence – тук говорим за него, бяхме повлияни от внедряването. Ще са необходими много повече практика, за да могат Китай и Русия да се бият заедно, но това е начало.

Другото нещо, което направи това разполагане, е да подчертае стратегическото значение на Аляска, този огромен щат, закупен от САЩ от руснаците през 1898 г. за 7,2 милиона долара и само на 50 мили от руска територия дори днес.

Аляска дава на САЩ опора в Далечния север, част от света, където в даден момент се усеща конфликт неизбежно въпреки нарастващата сила на НАТО там: всяка арктическа нация с изключение на Русия скоро ще бъде в НАТО. Тя е богата на нефт и газ и 29 процента от Аляска е покрита с ледници. Алеутските острови, простиращи се на около 1200 мили на запад, са дом на радарната станция Cobra Dane, първата линия на защита на САЩ срещу нападение с балистични ракети. Въпреки че гъстотата на населението на Аляска е такава, че ако беше Манхатън, там щеше да има само 16 души, въпреки това това е едно от най-населените места в Далечния север. Аляска има значение.

Алеутските острови са от значение тук, тъй като китайско-руското събиране се проведе близо до тях, а не до континентална Аляска. Юридически последиците са същите: от практическа гледна точка не са. Ако островите Сили се простираха на половината път през Атлантическия океан, нашият отговор на руските военни кораби, опериращи там, щеше да бъде различен от тези, които закотвят в Морей Фърт.

Но какъв е правилният отговор? Този път американският флот изпрати четири разрушителя - което беше посрещнато с общо одобрение. Решението да се изпрати един катер на бреговата охрана през септември миналата година, за да прихване седем руски и китайски военни кораба, не беше. Подходящото ниво на отговор е трудно, тъй като зависи изцяло от вашата философска позиция. През 2016 г. разговорите в британското министерство на отбраната около руския самолетоносач „Кузнецов“, който се прибира през Ламанша, варираха от „оставете го – не подклаждайте пропагандната им машина“ до „нека да махнем всичко от вратата и да им покажем сила'.

Където вие лично седите в този континуум, ще определи кой според вас е правилният отговор. Често тези философски дебати се разрешават сами, когато се срещнат със студената реалност на наличните ресурси. В този случай американският флот разполага с четири разрушителя на разположение за краткосрочно преназначаване на задачи е впечатляващо. Освен това не всичко опира до флота срещу флота – наличието на разузнаване, апаратура за наблюдение и самолети на място за откриване и проследяване на кораби и след това съобщение, че правите и двете, е също толкова важно.

Че руснаците и китайците увеличават редовността на тези срещи, което трябва да се отбележи, когато се разглеждат стратегическите им отношения по-общо. Погледите неизбежно се привличат към Тайван, когато се заговори за конфликт с Китай, но какво означава всичко това в Далечния север или Близкия изток, което дава възможност за някои разногласия между двамата през последните месеци? Това сътрудничество ще промени ли дискусиите им за Украйна? Както винаги при съвместните учения, разговорите достигат много по-дълбоко от корабите.

И когато тези въпроси получат отговор, ще промени ли американската армия позицията си в Аляска? Там има девет американски бази, но нито една не принадлежи на флота или морската пехота. USN има два ледоразбивача, Русия има петдесет и четири. Трябва ли наземните бойци на USN да действат там по-често? Всеки подобен ход ще означава, че ресурсите неизбежно трябва да бъдат взети от другаде, но за мен този вид практическа дискусия е по-интересна от задъханите приказки за нахлувания и инвазии. като военноморски сили, както и упражняването на законното право да действате в открито море. Такива разполагания влияят на приятелите и възпират противниците, а след това предоставят ценни възможности да се научат как да се бият заедно, ако това се провали.

Моята оценка е, че Русия и Китай все още имат да извървят път в това отношение. По-интересно ще бъде да проследим какво означава това за техните политически отношения и какво означава за оперативната позиция на САЩ в тази част на света.

Том Шарп е бивш офицер от Кралския флот. Той командва фрегата за борба с подводници при операции в пропастта Гренландия-Исландия-Обединеното кралство, включващи жив контакт с руски кораби и подводници

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР