Китай е изправена пред забавяща се икономика, но въпреки това

...
Китай е изправена пред забавяща се икономика, но въпреки това
Коментари Харесай

Валутата на Китай рядко е била толкова скъпа. На какво се дължи това?

Китай е изправена пред забавяща се стопанска система, само че все пак валутата ѝ рядко в историята до момента е била толкоз мощна. Юанът изпреварва по растеж американския $ тази година — макар че Фед се приготвя да увеличи лихвите. Защо?

Китайската валута нарастна с над 8 % през 2021 година, съгласно показател, който следи представянето на юана по отношение на 24 други валути. И е на едвам 0,26 % от предходния връх, подложен през ноември 2015 година, написа CNN.

Юанът нараства и против американския $ — с сред 2,4 и 2,8 % тази година според дали следим търговията в Китай или отвън страната. И двете версии на китайската валута се търгуват на най-високите си равнища против $ от най-малко три години.

Беки Лиу, шеф в Standard Chartered Bank с сектор макростратегия в Китай, разяснява, че растежът на износа и нарастването на инвеститорския интерес към относително високата рентабилност на китайските държавни облигации изясняват растежа.

Силното показване на валутата може да продължи и през 2022 година, макар че китайската стопанска система е изправена пред растеж на цените на производител, доста закъснение в жилищния бранш и продължаващи регулаторни ограничения против частния бранш.

Лиу чака юанът да се ускори до 6,3 за $ през първите няколко месеца на идната година. Анализаторите на Goldman Sachs предвиждат същото за първото полугодие на 2022 година, а аргументите, които те акцентират, са същите.

За Китай има няколко изгоди от тази наклонност. Колкото по-силен е юанът, толкоз по-вероятно е централните банки да държат валутата в своите запаси, което промотира международното му ползване. По-скъпата валута прави и вноса по-евтин, с което ще помогне за усмиряване на инфлацията, защото Поднебесната империя купува голям брой първични материали, чиито цени са в долари.

Но в случай че валутата нараства прекомерно бързо, има и един огромен риск. Колкото и да е мощен износът през днешния ден, по-скъпата валута усилва цената на стоките от Китай и ги прави по-малко конкурентоспособни. А имайки поради какъв брой значима е търговията за китайската стопанска система, това може да заплаши към момента нежното възобновяване.

Силен експорт

През последните месеци Китай е изправена пред проблеми в интернационалния превоз на артикули и задълбочаваща се рецесия на жилищния пазар. Тежкият енергиен дефицит, който се успокои, способства за най-слабия растеж на стопанската система от година предишното тримесечие.

Но все пак износът е постоянен. Доставките от Китай доближават $325,5 милиарда през ноември, 22 % растеж по отношение на предходната година. Износът през първите 11 месеца на 2021 година доближава растеж от 31 % до над $3 трлн. — повече в сравнение с бе през цялата 2020 година

Анализатори считат, че положителното показване се дължи главно на мощно търсене на китайските артикули посред възобновяване на света от пандемията. Китай, която предприе и метод на " нулева приемливост " към Covid-19, значително избегна и основаните от вируса проблеми, от които страдат конкурентните Виетнам и Индонезия.

Основната причина за повишаването на юана е количеството пари, което тече към Китай, споделя Лари Хю, шеф в Macquarie Group. И показва, че износът ще остане мощен.

Китайския дълг

Друга причина за ралито на юана, съгласно анализатори, е интернационалният възторг за китайските облигации. Стойността на деноминираните в юани облигации, притежавани от интернационалните вложители, се повишава за осми следващ месец през ноември и доближава 3,9 трлн. юана ($620 млрд.), съгласно централната банка.

Търсенето набъбна, откакто FTSE Russell добави през октомври китайския държавен дълг към водещия показател World Government Bond.

Анализаторите на ANZ чакат включването на Китай в показателя да донесе спомагателни $130 милиарда вложения в държавния дълг през идващите три години. И допълват, че вложителите не са обезпокоени от краткосрочните прогнози за втората най-голяма стопанска система.

Към момента те преследват относително атрактивна рентабилност — 2,9 % при 10-годишния дълг, спрямо 1,44 % за същия инструмент в Съединени американски щати. Според анализаторите китайският дълг ще резервира привлекателността си и поради предстоящата ниска волатилност на юана, чийто курс се дефинира най-много от държавните интервенции.

Стабилизиране

И точно Пекин може да се намеси и да постави завършек на бързото повишаване.

В четвъртък централната банка съобщи, че ще увеличи съотношението за запас на задгранични валути с 2 прочие п. до 9 % — второто покачване тази година. Ходът кара китайските финансови институции да държат повече задгранични валути в запасите си, което се възприема като опит да усмиряване на ралито на юана.

" Това е един от най-силните сигнали ", че централната банка не се усеща удобно с темпа на усилване на юана, пишат Гаурав Гарг и Филип Ин, анализатори за Citi.

Централната банка към този момент предизвести предишния месец финансовите институции и компании против " спекулативни " залози по отношение на курса на юана.

Но въпреки всичко Лиу чака, че е малко евентуално Китай да се намеси доста, да вземем за пример посредством пазаруване на долари против юани. А покачване на лихвите в Съединени американски щати ще помогне, защото ще насочи повече средства към най-голямата стопанска система.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР