Китай е готов да задълбочи приятелските отношения и сътрудничеството с

...
Китай е готов да задълбочи приятелските отношения и сътрудничеството с
Коментари Харесай

Китай пръв протяга ръка на талибаните

Китай е подготвен да задълбочи " другарските връзки и съдействието " с Афганистан, съобщи през днешния ден говорителка на държавното управление, представена от Агенция Франс Прес и БГНЕС.

Китай има 76-километрова граница с Афганистан. Пекин от дълго време се притеснява, че Афганистан може да се трансформира в насочна точка за мюсюлманското малцинство на уйгурите в Синцзян.

Делегация на талибани от най-високо равнище се срещна предишния месец с китайския външен министър Ван И в Тянцзин и го увери, че Афганистан няма да бъде употребен като база за враждебни на Китай бойци.

В подмяна на това Китай предложи икономическа поддръжка и вложения за възобновяване на Афганистан.

В понеделник Китай съобщи, че „ приветства “ опцията за задълбочаване на връзките с Афганистан - страна, която генерации наред е била мечтан сътрудник от огромните сили поради геостратегическото си значение.

„ Талибаните неведнъж показаха вяра да развият положителни връзки с Китай и обявиха, че чакат с неспокойствие присъединяване на Китай в реконструкцията и развиването на Афганистан “, съобщи говорителката на външното министерство Хуа Чунинг.

" Ние приветстваме това. Китай почита правото на афганистанския народ да дефинира независимо своята лична орис и е подготвен да продължи да развива... другарски връзки и съдействие с Афганистан ", сподели тя.

Хуа прикани талибаните да " подсигуряват равномерен преход " на властта и да спазят обещанията си да договарят за основаването на " отворено и приобщаващо ислямско държавно управление " и да подсигуряват сигурността на афганистанците и задграничните жители.

Посолството на Китай в Кабул продължава да действа, макар че Пекин стартира евакуация на китайски жители от страната преди месеци на фона на влошаващата се обстановка със сигурността, съобщи говорителката. Посолството предложи на китайските жители, останали в Афганистан, да " извърнат съществено внимание на въпроса със сигурността " и да останат на закрито.

Русия също реши да не затваря посолството си в Кабул.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР