Кишинев призова ЕС да наложи санкции на олигарси, които помагат

...
Кишинев призова ЕС да наложи санкции на олигарси, които помагат
Коментари Харесай

Молдова призова ЕС да наложи санкции на молдовски и руски олигарси, помощници на Кремъл

Кишинев прикани Европейски Съюз да наложи наказания на олигарси, които оказват помощ на Русия да дестабилизира Молдова, съобщи БГНЕС с позоваване на Агенция Франс Прес.

През предходната седмица молдовската страна упрекна Русия в скрит план за осъществяване на прелом, при който е планувано диверсанти да нападат държавните институции.

" Молдова не за първи път се сблъсква с сходни обстановки през последната година ", съобщи външният министър Нику Попеску на среща с външните министри на Европейски Съюз в Брюксел.

" Имало е няколко случая на такива опасения, просто този път те са по-публични ", разясни той.

Той добави, че " рисковете са налице, само че Молдова има положителни резултати в отстраняването им ".

Попеску прикани Европейски Съюз да включи " корумпирани олигарси и политици, които дружно с Русия се пробват да дестабилизират Молдова " в черен лист за заледяване на активи и възбрана за издаване на визи.

Миналата година Съединените щати и Англия постановиха наказания на молдовските магнати Илан Шор и Владимир Плахотнюк, които през 2019 година избягаха от страната поради обвинявания в корупция.

През 2022 година Молдова получи статут на кандидатка за участие в Европейски Съюз, с което се сложи началото на първия стадий от дълготраен развой.

Москва отхвърля да е подготвяла скрит план за събаряне на държавното управление в Кишинев, само че от години се стреми да притегли постсъветските страни назад в своята сфера на въздействие, а и уверенията на Кремъл прекомерно постоянно се оказват лъжовни.

Европейски дипломати обявиха, че Европейски Съюз обмисля да изпрати кибер специалисти в Молдова, с цел да помогне на страната да отблъсне хакерските офанзиви на Москва.

Попеску съобщи, че основен приоритет за страната е да направи въздушното си пространство и обществото си по-сигурни " посредством достъп до съоръжение за въздушно наблюдаване и въздушна защита ".

Той прикани западните сили да продължат да изпращат оръжия и поддръжка, с цел да оказват помощ на украинските сили да отхвърлен съветската инвазия, защото това е " и отбрана на Молдова ".

" Помагайте на Украйна, колкото всеки може, толкоз дълго, колкото Украйна има потребност ", прикани той.

" Това е най-хубавата инвестиция в постоянна Европа, постоянен мир и постоянна и мирна Молдова. " - ктегоричен е външният министър. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР