Кирил Петков ще подаде оставката на правителството в понеделник заради

...
Кирил Петков ще подаде оставката на правителството в понеделник заради
Коментари Харесай

Правителството падна: Какво следва по Конституция?

Кирил Петков ще подаде оставката на държавното управление в понеделник поради гласувания нощес " избор на съмнение ". Това заяви министър председателят пред публицисти в Брюксел.

Това е 99-тото държавно управление на България и първото в новата ни история, което губи избор на съмнение. Сега стартира рулетката с мандати за сформиране на кабинет.

Днес от прессекретариата на президента оповестиха, че се чака премиера да подаде оставка, с цел да стартират консултациите. За разлика от добре познатите ни досега случаи, в които държавното управление или министър председателят подават оставка по своя самодейност, при изгубен " избор на доверие " подаването на оставка е конституционно обвързване и това поражда тълкувания дали осъществяването на формалния акт е спънка за процедурата за образуване ново държавно управление.

Процедурата е посочена в член 99 от Конституцията.



Президентът би трябвало да организира съвещания и да връчи първи мандат за сформиране на държавно управление на кандидат-премиер на най-голямата парламентарна група " Продължаваме промяната ". Те имат 7 дневен период, в който да предложат план за конструкция и състав на министерския съвет. Ако не съумеят да намерят поддръжка на задоволително депутати и не сформират кабинет, следва връчване на втори мандат.



Той би трябвало да се връчи на кандидат-премиер от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили. Те към този момент обявиха, че ще върнат мандата без да оферират държавно управление. Тогава в 7 дневен период президентът би трябвало да връчи мандат, само че към този момент не на кандидат-премиер, а на парламентарна група по негов избор, само че друга от първите две. Тази група също има период от 7 дни, в който би трябвало да показа предложение за министър-председател и състав на министерския съвет. Ако третият опит също е несполучлив, тогава президентът разпуска Народното събрание, в двумесечен период насрочва избори и назначава длъжностен кабинет.





Ако
рулетката с мандатите не докара до избор на последващо държавно управление, като реален период за насрочване на парламентарен избор можем да считаме дати като 25 септември или 2 октомври .

Когато Народното събрание е гласувало съмнение на министър-председателя или на цялото държавно управление, министър председателят е задължен да подаде оставката на кабинета, споделя конституцията

" По силата на член 111 от Конституцията сега, в който Народното събрание вземе решение, т.е. гласоподава съмнение на държавното управление, пълномощията на държавното управление се приключват. Но текста на член 89 изисква министър-председателят официално да подаде оставка пред Народното събрание. Такива са каноните на парламентаризма ", изясни Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър.

Пламен Киров добавя, че в тълкувателно решение на Конституционния съд от 1994-та година е записано, че съображение за преустановяване на пълномощията на министерския съвет е гласуването на съмнение от Народното събрание.

" Което споделя, че даже да не е подадена официално оставка, президентът може да стартира съвещания за образуване на държавно управление по силата на член 99 от Конституцията ", посочи проф. Киров.

Според доцент Наталия Киселова спънка за начало на съвещания също няма, само че неналичието на официална оставка е спънка за привършване на процедурата.

" За да бъде завършена дефинитивно процедурата, е наложително министър-председателят да подаде оставка. В този смисъл президентът може да стартира съвещания, само че съгласно мен няма да може да връчи изследователски мандат ", разяснява тя.

Пред публицисти в Брюксел министър председателят посочи по кое време ще подаде оставка.

" В понеделник, понеделник сутринта. Няма никакъв проблем, незабавно ще попълним документите и ще ги подадем ", съобщи Кирил Петков.

Когато основанието за подаване на оставка е " избор на съмнение " тя не се гласоподава от Народното събрание. И по този начин още идната седмица може да стартира процедурата за ново държавно управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР