Кирил Петков инспектира газова връзка в района на старозагорското село

...
Кирил Петков инспектира газова връзка в района на старозагорското село
Коментари Харесай

Откриват газопровода България - Гърция на 7 юли

Кирил Петков инспектира газова връзка в региона на старозагорското село Малко Кадиево

Министър-председателят в оставка Кирил Петков инспектира през днешния ден междусистемната газова връзка Гърция-България в региона на старозагорското село Малко Кадиево. С него на обекта дойде и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов. Областните шефове на Стара Загора проф. Наско Василев и на Сливен Веселин Вълчев също участваха на инспекцията, оповестиха от регионалната администрация в Стара Загора.

Проектът IGB е от основно значение за повишение на сигурността на доставките и за обезпечаване на диверсификация на източниците на природен газ за България и района на Югоизточна Европа. Завършването на връзката ще помогне на България да получава азерския природен газ в цялостен размер от 1 млрд.куб.м.

„ На 7 юли българска делегация ще посети газовата връзка при Комотини и дружно с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис ще открием публично газопровода България-Гърция “ заяви пред публицисти Кирил Петков. „ Това е същинската диверсификация. Газовата връзка с Гърция към този момент е физически приключена линия, предстоят единствено софтуерните проби и документите. Аз към този момент видях 42 бара газ напълнени тръби. Днес е 1 юли - това беше и обещаната дата за довеждане докрай на връзката “, сподели министър председателят в оставка.

Съвсем в скоро време той чака действително този един милиард кубични метра да влезе в България на цена, която е с пъти по-ниска от пазарната към този миг. "Нашата цел е да създадем микса сред LNG - полутечен газ, и азерския газ, тъй че междинната цена на доставка да бъде по-добра от тази на "Газпром ", добави той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР