Кирил Петков и Николай Денков са в конфликт на интереси

...
Кирил Петков и Николай Денков са в конфликт на интереси
Коментари Харесай

Аферата на века: Кирил Петков си направил фондация с друг министър, с която сега лапат милиарди от бюджета

Кирил Петков и Николай Денков са в спор на ползи и в служебния, и в постоянния кабинет. Денков дава отговор за научните и приложни проучвания, както и за милиарден запас от европейски средства за нововъведения. Подобна е и обстановката с Петков, който посредством оперативна стратегия Иновации и конкурентоспособност дава отговор както за големите средствата за насърчаването на предприемачеството, по този начин и за нововъведенията. Именно тук се крият и ползите, зад които стои предлагането на двамата служебни министри да реалокират в тяхно директно послушание активността на основаната от постоянния кабинет Агенция за нововъведения, която все още е на послушание на министерския съвет, написа фейсбук групата „ Поправете ме, в случай че бъркам “.

Ето и какво пишат:

Видно от комерсиалния указател на 16 февруари 2018 година със 100 лева се учредява фондация “Център за приложни проучвания и нововъведения ”. Учредители на фондацията са Кирил Петков Петков и Николай Денков Денков, които стават и членове на настоятелството є и действителни притежатели. Представляващ шеф е Кирил Петков.

Дейността на фондацията e ориентирана към стимулиране развиването на биотехнологиите и приложната химия и одобряването на тяхната роля в икономическото развиване.

Фондацията е основана с главното партньорство Фондация “Америка за България ” и Софийския университет, а през същата година се популяризира шумно във вестник “Капитал ”.

Биологическият факултет на Софийския университет дава безплатно постройка с изискването центърът да си поеме настоящите разноски по обслужването u, а тя да е налична за всички студенти и преподаватели в образователното заведение.

На 16 октомври 2018 година вестник “Капитал ” написа, че концепцията за основаването на фондацията и центъра е на приключилия в Харвард сериен бизнесмен Кирил Петков, чиято компания Proviotic продава артикули на основата на Lactobacillus bulgaricus на четири континента. Инвестицията в центъра била 800 хиляди лева, от които 500 хиляди лева са подаяние от компанията на Петков, а 300 хиляди лева – от фондация “Америка за България ”.

Проверка във финансовите доклади на фондацията обаче сочи, че през 2018 година единствените доходи са тъкмо 300 хиляди лева и на никое място не се вижда спомагателна инвестиция от Петков, с изключение на импортираните от него 50 лева при учредяването.

Видно от интернет страницата на фондацията лектори в центъра с изключение на учредителите Кирил Петков и Николай Денков, са Асен Василев, Евгени Ангелов, Лена Бориславова и Даниел Лорер. От оповестените в комерсиалния указател финансови доклади за 2018 и 2019 година не се вижда реализирането на никаква активност с изключение на дарението от фондация “Америка за България ”, което незабавно е изхарчено в някаква посока под формата на “друго заплащане ”.

Така се стига до 2021 година когато Петков и Денков са номинирани за министри в служебния кабинет на Радев и би трябвало да спазят условията за несъответственост. Тогава юристката Лена Бориславова, която е и преподавател в центъра, декларира поредност от вписвания за освобождението на Петков и Денков от управлението на фондацията. Процесът по премахване на несъвместимостта стартира на 13 май 2021 година и в действителност завършва с регистриране на 27 май 2021 година

Интересен е фактът, че Петков и Денков вършат отвод от правата си в управлението на фондацията с молби по сходство на отхвърли на Петков от канадско поданство. Така се оказва, че публичния интерес към наличието на декларацията за несъответственост, попълнена по член 313 от Наказателен кодекс от Кирил Петков, става още по важен.

В последна сметка Петков и Денков са отписани от търговски указател, само че учредителят Кирил Петков де факто и де юре резервира част от правата си. По-конкретно в член 17, ал.1 от вписания настоящ организационен акт е записано че “Учредителят Кирил Петков си резервира правото да променя и добавя учредителния акт и да взема решения за преустановяване на активността на фондацията, в който случай той дефинира ликвидатора и взема решение за систематизиране на имуществото на фондацията, останали след задоволство на кредиторите ”.

Така действително прикрит ръководещ остава Кирил Петков, тъй като може да трансформира посредством устава шефа, респективно и настоятелството. Всъщност единствено видимо е прикрита наличната несъответственост за заемане на поста министър. Независимо от всичко това и сега Кирил Петков и Николай Денков са министри в служебния кабинет на Радев, като в ресорите им са поверени тъкмо дейностите, с които се занимавала фондацията, без значение от очевадния спор на ползи.

Денков дава отговор за научните и приложни проучвания, както и за милиарден запас от европейски средства за нововъведения. Подобна е и обстановката с Петков, който посредством оперативна стратегия Иновации и конкурентоспособност дава отговор както за големите средствата за насърчаването на предприемачеството, по този начин и за нововъведенията.

Именно тук се крият и ползите, зад които стои предлагането на двамата служебни министри да реалокират в тяхно директно послушание активността на основаната от постоянния кабинет Агенция за нововъведения, която все още е на послушание на министерския съвет. Нещо повече, предлага се по сходство на структурата на персоналната им фондация да се сътвори съвещателен съвет, който да бъде шапка на организацията.

Предлагат се и съответни имена за консултативния съвет – това на Илиян Михов, чиито брат към този момент е назначен от Петков в надзорния съвет на ББР, както и на преподавателката в Харвард – Райна Фичерова, която Петков твърди че е поканил за посетител преподавател в персоналната си фондация. Значими постове в държавното управление на Радев и в структурите на страната получават и всички харвардски лектори от фондацията на Кирил Петков и Николай Денков:

Лекторът Асен Василев е назначен за длъжностен министър на финансите, който дружно със заместничката си Виолета Лорер (съпруга на лектора във фондацията Даниел Лорер), създадоха схемите във Фонда на фондовете и преструктурираха същия по прилика структурата на фондацията на Кирил Петков.

По-конкретно заместиха надзорния съвет с съвещателен съвет със същите и по-широки функционалности, като в него включиха представители на съсловните асоциации макар явния спор на ползи. Така в консултативния съвет ще влезе чатната Българска асоциация за дялово и рисково вложение, чиито ръководител е Евгени Ангелов, преподавател във фондацията на Кирил Петков. Асоциацията от една страна ще е в консултативния съвет на Фонда на фондовете, а въпреки това нейните членове ще получават средства от нея.

Лекторът Даниел Лорер е назначен за съветник на Кирил Петков в Министерството на стопанската система. Той е и член на консултативния съвет на Българската асоциация за дялово и рисково вложение, която ще влезе като член в органите на Фонда на фондовете. Едновременно той е сътрудник в “БрайтКап венчърс ”, което ръководи 39,1 млн. лева рециклиран запас от програмата JEREMIE, създадена през 2013 година от Асен Василев като министър на стопанската система.

Даниел Лорер е брачен партньор на Виолета Лорер, сегашен заместник-министър на финансите, отговаряща за Фонда на фондовете и някогашен заместник-министър на стопанската система в кабинета на Асен Василев. Тогава Виолета Лорер като член на съвета на шефовете на Национална компания индустриални зони утвърждава конкурсната процедура за договорката за терена в Божурище, чиито покупател е компанията на Кирил Петков – “Волаком ”. Тогава “Волаком ” получава права върху терен посредством право на градеж при цена от 3.5 евро на ангажираната земя, при изискване, че в същия интервал на немски вложител е продадена земя в зоната в Божурище на стойност от 15 евро на кв. м.

Лекторът Евгени Ангелов е ръководител на Българската асоциация за дялово и рисково вложение, която ще бъде член на консултативния съвет на Фонда на фондовете. Той по едно и също време е ръководещ сътрудник в Силвърлайн Партнърс ООД, което ръководи 75,3 млн. лева обществен запас, предоставени му от Фонда на фондовете и с източник Оперативна стратегия нововъведения и конкурентоспособност. Евгени Ангелов е приключил харвардското бизнес учебно заведение, а като консултант в президенството е лобирал за назначението Асен Василев за длъжностен министър на стопанската система през 2013 година

Лекторът Лена Бориславова, обслужвала и юридически фондацията на Кирил Петков е назначена посредством адвокатска адвокатска фирма да обслужва ББР при месечно заплащане от 13 690 лева или 164 289 лева годишно без Данък добавена стойност, без разходи и без спомагателните 274 лева час. Договорът се оказа подписан на 01.07.2021 година от изпълнителния шеф Цанко Арабаджиев, който е вписан в Търговския указател на 07.07.2021 година

Според информация в медиите, шефът подписал скандалния контракт без да има право за това и назначен от Кирил Петков е член на “Зелено придвижване ” и на изборите на 4 април е кандидат-депутат от “Демократична България ”. Същият е уволнен от Обединена българска банка /ОББ/ поради “липса на умения да възнамерява и провежда работата си, както и да ръководи и позволява зараждащи проблеми ”.

Ето по този начин цялото финансово икономическо, иновационно и просветително ръководство на страната e превзето от една фондация учредена с по 50 лв. от Кирил Петков и Николай Денков, както и на присъдружната им другарска група.

В сенките на тази акция ясно се виждат силуетите на Прокопиев, Саша Безуханова и други фигури от кръга “Капитал ”.  
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР