Киргизстански и таджикистански граничари влязоха днес в престрелка във връзка

...
Киргизстански и таджикистански граничари влязоха днес в престрелка във връзка
Коментари Харесай

Престрелка между киргизстански и таджикистански войници след граничен спор

Киргизстански и таджикистански граничари влязоха през днешния ден в престрелка по отношение на граничен спор, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

До конфликта се стигна директно преди провеждането на значима районна среща, на фона на войната в Украйна и на стълкновенията сред Азербайджан и Армения.

Престрелката е почнала, откакто киргизстански граничари обвинили таджикистанските си сътрудници, че са заели позиции на част от границата, която не е демаркирана.

Както Киргизстан, по този начин и Таджикистан са съдружници на Русия. И в двете страни има съветски военни бази, само че по границата им постоянно има конфликти, а предходната година за малко не се стигна до война сред двете някогашни руски републики.

Таджикистан твърди, че киргизстанските граничари са почнали да стрелят с огнестрелни оръжия и минохвъргачки по таджикистанска гранична застава и е бил погубен един таджикистански граничар, а двама са били ранени, заяви РИА Новости.

Киргизстан до момента не е съобщил за жертви от своя страна.

Очаква се водачите на Киргизстан и Таджикистан да вземат участие тази седмица в срещата на Шанхайската организация за съдействие дружно с съветския президент Владимир Путин и китайския водач Си Цзинпин.

Русия прикани Таджикистан и Киргизстан неотложно да овладеят обстановката на границата между тях след конфликтите, почнали тази нощ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР