Кипърски турски журналист и издател бе осъден на една година

...
Кипърски турски журналист и издател бе осъден на една година
Коментари Харесай

Кипърски турски журналист осъден в Анкара за обида на Ердоган

Кипърски турски публицист и издател бе наказан на една година затвор от съд в Анкара за засегнатост на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, стана ясно във вторник. Това е първата присъда за отнемане от независимост, издадена в Турция на представител на медиите в Северен Кипър.

Наказателното дело против Шенер Левент, основен редактор и издател на кипърско-турския вестник „ Африка ” (сега „ Аврупа ”), е поради подигравка в него, осмиваща Ердоган, от декември 2017 година, която в началото е оповестена в гръцко издание.

Според Анкара тя съставлява " засегнатост " за турския президент и " разпалване на ненавист против задграничен водач ".

По същите обвинявания Левент беше съден и оневинен от кипърски турски съд през 2019 година, който се базира на свободата на печата и отбраната на правата на индивида.

Турция не призна това решение и стартира нов развой в наказателния съд в Анкара, който мина в неявяване на подсъдимия.

От своя страна той съобщи, че не признава решението на турския съд.

За дейната си журналистическа и социална активност Шенер Левент е почетен с премията на Европейския парламент " Европейски жител на 2018 година ".

74-годишният публицист е и в „ черния лист ” на кипърски турци – политици, интелектуалци, юристи, синдикалисти, на които е неразрешено да влизат в Турция, тъй като съставляват „ опасност за националната сигурност на страната ”.



Шенер Левент получава премията " Европейски жител на 2018 година " в Никозия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР