Кипърската застрахователна компания "Олимпик" фалира. Заради това над 200 хил.

...
Кипърската застрахователна компания "Олимпик" фалира. Заради това над 200 хил.
Коментари Харесай

Олимпик изхвърли Ралица Агайн от надзора

Кипърската застрахователна компания "Олимпик " банкрутира. Заради това над 200 хиляди българи останаха без застраховка "Гражданска отговорност " и ще би трябвало да я заплащат наново. На пострадалите - честито! От зародилата институционална рецесия се възползваха политиците ". Отнесе го единствено заместник-председателката на Комисията за финансов контрол Ралица Агайн, която подаде оставка. С накърнена известност от случая се снабди и Комисията за финансов контрол (КФН). И не толкоз поради съществени пропуски в надзора, колкото поради желанието на опозицията - най-много на Българска социалистическа партия, да се възползва от всеки комфортен мотив, с цел да нападна ръководещите, което също е разумно. Правителството пък не съумя да прикрие страха си, че напъните на опозицията може да не са безуспешни. За тази чума - политическата нервност, лек няма. Но когато сходна зараза избухне, пострадала е постоянно е държавността.

Тези, които са слушали дебатите в Народното събрание по случая "Олимпик " на 22 август 2018-а, несъмнено са разбрали, че кипърската застрахователна компания е банкрутирала поради

няколко покупко-продажби, осъществени отвън контрола

на българските надзорни, финансови, разследващи и всевъзможни други органи. За тях в Народното събрание в детайли описа към този момент някогашният началник на застрахователния контрол Ралица Агайн.

"В Кипър лицензът е лишен поради проблеми, зародили в резултат на няколко покупко-продажби, осъществени от "Олимпик " в самия Кипър, в Бразилия и в Испания.Това е покупка на осигурител в Бразилия, който кипърското сдружение е отчело на стойност 150 млн. евро в салдото си и инспекторите му са решили, че не може да бъде оценена справедливата стойност на тази инвестиция, както и договорка с корпоративни облигации на компанията майка, които са добити отново през 2017 година - също на забележителна стойност - 24 млн. евро, и инспекторите на застрахователя правят оценка, че тези активи не могат да бъдат признати на посочената стойност в салдото, в резултат на което надзорът (както планува Директивата "Платежоспособност "), преизчислява индикаторите, дава инструкции на застрахователя да се капитализира, в случай че и той не ги извърши, се стига до лишаване лиценза на застрахователя ".

Как българският контрол може да попречи

на такива интервенции, откакто даже кипърският - този, който управлява "Олимпик ", е научил за тях постфактум?

Депутатите от Българска социалистическа партия шумно се чудеха в пленарна зала, по какъв начин по този начин някакъв си испанец, който има възбрана да прави финансови покупко-продажби в чужбина, през сдружението си в Люксембург е основал в Кипър застрахователна компания "Олимпик " и посредством нея продава застраховки у нас. Но както и да се чудят, лицензът за тази активност е даден от кипърския контрол, не от КФН. И както окончателно стана ясно по време на изключителното съвещание на Народното събрание на 22 август по случая "Олимпик ", когато сдружение е получило осигурителен лиценз в друга страна от Европейски Съюз и желае да открие клон у нас, нашите надзорни органи не могат да го спрат. "Механизмите на Единния пазар са такива, че всеки осигурител, един път получил лиценз в една страна, може свободно да отиде и да работи на територията на друга страна членка - все едно че се мести от един град в различен. Механизмите и законодателството на Европейския съюз не позволяват никаква опция локален регулатор да възрази, откаже или забави допускане на осигурител от друга страна членка. Има двумесечен период, в който в случай че този контрол не изпрати писмо с нужна правна информация, застрахователят може да стартира да прави активност ", изясни Агайн на депутатите. И никой не я опроверга.

При това съгласно разбора в отчета, който Агайн даде на Народното събрание до 10 май, когато кипърският контрол афишира, че стопира активността на кипърския осигурител,

не е имало индикации, че в "Олимпик " има проблеми

"От началото на 2018 година до 10 май жалбите против тази компания са седем, за предходната година са 26, а за предшестващата я - 16, което е извънредно дребен брой тъжби на фона на 10% пазарен дял от "Гражданска отговорност " на автомобилистите, както излиза наяве.

Всички тези тъжби, несъмнено, са прегледани, издадени са наказателни постановления там, където има нарушавания на административните процедури по обслужване на клиентите, и са наложени санкции в размер на общо може би тридесет и няколко хиляди лв., което не е забележителна сума. Според Агайн застрахователните награди, които "Олимпик " е събирала, са били над междинните за пазара и заради това не може да се приказва, че сдружението е водило политика на дъмпинг. С други думи, и по тази линия КФН и шефът на застрахователния контрол не е имал индикации за проблеми в кипърската компания, които да дадат мотив за засилен интерес към нейната активност и за съответните запитвания към кипърския контрол.

Възниква резонният въпрос:

за какво Ралица Агайн трябваше да подаде оставка?

Защото финансовият министър Владислав Горанов я изиска, тъй като прокуратурата се юрна да проверява активността на КФН с фокус върху застрахователния контрол и тъй като опозицията направи следващото политическо шоу по този въпрос. Всички тези условия, взети вкупом, са явен сигнал за предстояща политическа принуда, в случай че обектът на този яд самичък не се отдръпна.

Всъщност в този момент всички упрекват българския контролен орган, че не е взел задоволително ограничения, с цел да отбрани нашите жители които са клиенти на "Олимпик ". А дали това е по този начин? Още на 10 май КФН пусна в детайли информация за надзорните ограничения против "Олимпик ", като категорично подчертаваме, че българският контрол може единствено да приложи надзорните ограничавания, избрани от кипърски контрол по отношение на тази компания. Нищо повече, нищо по-малко. И това е направено, като за случая са известени всички институции, които имат под някаква форма взаимодействие с клона на "Олимпик ". След това съобщение на КФН медиите методично и неведнъж се занимаваха с този въпрос. Четете бе, жители. Кое е по-важно? Грижата за личните ви пари или ориста на Фатма Гюл от следващия турски сериал?

Оказа се че и

обезщетяването на хората

потърпевши от произшествия с коли, застраховани от "Олимпик ", също е уредено. "Има подписана спогодба сред гаранционните фондове в Европейски Съюз. Според нея българският фонд ще обслужва клиентите на "Олимпик ", при които има настъпило застрахователно събитие, ще изплаща компенсациите, ще събира документите им и след заплащането на всяка една вреда ще се обръща към кипърския фонд да му възвърне разноските ", изясни Агайн. И единственият укор, който получи по този въпрос, бе от финансовия министър Горанов, който сподели, че Гаранционният фонд не е употребявал времето от 10 май до момента, с цел да уреди техническите детайлности по това обезщетение. Евентуалното закъснение на погашение по компенсации обаче надали ще е породено от такива пропуски.

Без отбрана остават

хората, платили за застраховки, по които не са настъпили вреди. Те би трябвало да сключат нови. С други думи, да се бръкнат още веднъж в джоба. Техните пари за застрахователни награди в "Олимпик " никой в България не е задължен да възвръща. Ама по този начин е във всички страни от Европейски Съюз. Друго щеше да е, в случай че хората се бяха застраховали не в клон на задгранична компания, а в сдружение, получило лиценз у нас. Тогава щеше да им бъде платено от Обезпечителния фонд. Но правото на избор идва и със съответните отговорности.

В този ред на мисли е добре КФН да задължи всички застрахователи, работещи у нас със застраховките, които оферират на клиентите, да им дават и информация кои фондове какво покритие и в какви случаи дават. Липсата на сходна информация може да се регистрира като пропуск в осведомителната тактика на застрахователния контрол.

Впрочем хората, чиито застрахователни награди са изгорели, могат да предявят претенциите си към "Олимпик ", като ги заявят пред представителя на нейния ликвидатор в офисите на клона у нас. В това отношение е похвална самодейността на държавното управление да окаже подпомагане на жителите за предявяване на тези техни искания.

След подаването на оставката си

Агайн реши да нападна самата КФН

В изказването си по "Би Ти Ви " някогашният към този момент началник на застраховането съобщи: "За мен имаше проблем в връзката с хората. Комисията трябваше да бъде доста по-активна в оповестението на обстоятелствата към "Олимпик ". Но такава е информационната тактика на комисията и тя не се дефинира от заместник-председателя, отговарящ за надзора по застраховането. И аз постоянно съм се съобразявала с обстоятелството, че като заместник-председател аз нямам право да давам заявки по медиите по своя преценка. Заявявала съм на сътрудниците си, че в една такава обстановка всеки един орган би трябвало да дава оптимално доста информация. Но трябваше да се съобразя с политиката на Комисията в тази област. "

Ествествено, отговорът на КФН не закъсня. В формалното прессъобщение на комисията апропо се споделя: "Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи разбор и предизвестия за вероятните опасности, свързани със обстановката към ЗК "Олимпик " - Кипър. Като заместник-председател на КФН, управляващ ръководство "Застрахователен контрол ", Ралица Агайн-Гури в никакъв случай и по никакъв метод не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или ръководителя на комисията за възможни опасности по отношение на банкрута на ЗК "Олимпик " - Кипър. Не бяха предоставени разбор и оценка за вероятните неподходящи последици от банкрута на кипърската компания. Вариант с фактология по отношение на ЗК „ Олимпик “ - Кипър, беше качен в деловодната система на КФН едвам в петък, 17.8.2018 година. КФН до този миг изобщо не разполага с отчета, който Ралица Агайн-Гури показа в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители обстоятелства бяха безусловно нови и непознати до този миг и за нас. "

Това известие даде мотив на някогашния ръководител на КФН Апостол Апостолов да напише във "Фейсбук " изострен коментар, засягащ ръководителя на КФН Карина Караиванова, и да официализира нейния персонален спор с Агайн. Едва ли обаче един подобен спор, даже и да го има, е изиграл някаква роля за политическия напън против самата Агайн, който бе предизвикан от нервността на опозицията, яхнала проблемите на ужилените в Кипър застраховани българи.

Лошото е друго. Случаят с Агайн за следващ път потвърди, че политиците могат да потрошат всеки самостоятелен контрол у нас, когато си изискат. А това е тъпо.

Оставката на Агайн породи доста разнопосочни отзиви

"Не виждам никакъв пропуск в дейностите на Ралица Агайн като заместник-председател на КФН, отговарящ за застрахователния контрол по случая със застрахователна компания "Олимпик ". Що се отнася до оставката на госпожа Агайн, ще кажа: "Професионализъм, професионализъм и оставка с достолепие ", съобщи основният изпълнителен шеф на БУЛСТРАД Недялко Чандъров .

Светла Несторова , която е ръководител на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, сподели, че в персонален проект, а не като ръководител на браншовата организация, в обстановката с "Олимпик " КФН работи в границите на своите пълномощия и в случай че има някакви пропуски, те са по-скоро отзивчиви.

На другия полюс застанаха застрахователи от "Евроинс ", съгласно които при Ралица Агайн застрахователният контрол е бил мащеха за едни и майка за други. Те считат, че Агайн дълги години се опитвала да потвърди професионализма си в своята област, а оставката й е законосъобразен край на тези старания.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР