Кипър се придвижи от фазата на възстановяване след Covid кризата

...
Кипър се придвижи от фазата на възстановяване след Covid кризата
Коментари Харесай

Кипър спира програмите в подкрепа на бизнеса заради пандемията

Кипър се придвижи от етапа на възобновяване след Covid рецесията към етапа на стопански напредък, разгласи финансовият министър Константинос Петридис.

Заради усъвършенстваните стопански условия, в края на октомври държавното управление приключва стратегиите за поддръжка на бизнеса и работещите поради пандемията.

Кипърската стопанска система към този момент е в траектория на напредък и нов стадий на развиване след възобновяване си, основават се позитивни вероятности вследствие на вярната фискална политика на държавното управление, уточни министърът на финансите Константинос Петридис.

Той се базира на най-новите данни за бизнес интензивността, съгласно които безработицата през август е намаляла до 4,4%, спрямо 8,6% през същия интервал на предходната година. Това е „ най-големият спад на европейско равнище “, съобщи министърът.

Заради постигнатата съвсем цялостна претовареност и връщането на стопанската система към естествена активност, държавното управление приключва след октомври специфичните стратегии за подкрепяне на бизнеса и работещите поради пандемията, заяви общественият министър Зета Емилианиду.

С използването им в продължение на 18 месеца държавното управление даде директни дотации за заплатите и компенсации за уязвимите групи.

След октомври в деяние ще влязат други стратегии - за претовареност и образование.

Според прогнозите на финансовото министерство през тази година икономическият напредък в Кипър ще надвиши 5,5%, а следващата година ще доближи към 4%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР