Киноата (Chenopodum quinoa) е едногодишно растение с широки листа. По-често

...
Киноата (Chenopodum quinoa) е едногодишно растение с широки листа. По-често
Коментари Харесай

Древното злато на инките: невероятните ползи на киноата + 10 здравословни рецепти

Киноата (Chenopodum quinoa) е едногодишно растение с необятни листа. По-често считана за зърно, киноата в действителност е сходна на зелените листни зеленчуци като спанак и цвекло. Тя е преоткритата суперхрана - антично зрънце, което в миналото се е считало за златото на инките.

Днес киноата е все по-често срещан детайл в модерната кухня, тъй като е богата на аминокиселини (протеини) семе, което има зърнеста, кремообразна и лека текстура, наподобяващ на орехи усет, когато е подложено на термична обработка. Киноата е налична целогодишно, като се продава пакетирана или насипна в множеството хранителни магазини.

Киноата е доста богата на протеини - към 14-20%, доста добър източник на витамин Е и В. Тя е единственият естествен артикул, в който са събрани всички незаменими аминокиселини - 8 на брой. Съдържа манган, фосфор, цинк, магнезий, желязо и фибри, а едно от главните ѝ преимущества е нейният невисок гликемичен показател.

100 г киноа съдържа 14 г белтъчини, 6 г мазнини, 7 г фибри, 64 г въглехидрати и 368 Ксаl.

Голямо преимущество на киноата е, че не се нуждае от доста варене. Зърната се сваряват относително бързо - почти за 15 минути, като се заливат с два пъти повече вода, а когато станат транспарантни и се пукнат, значи са подготвени. Киноата има усет, който прилича този на ядките. Дори и изцяло сготвена, зрънцата ѝ са леко хрупкави.

Разберете за невероятните ѝ изгоди за здравето в галерията ни:
 Невероятните изгоди на киноата за здравето  Невероятните изгоди на киноата за здравето  Невероятните изгоди на киноата за здравето  Невероятните изгоди на киноата за здравето
Ако към този момент сте се уверили в качествата ѝ и желаете да включите киноа в менюто си, предлагаме ви 10 от най-популярните предписания с киноа от нашата графа:
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР