Кино, в което се прожектират само български филми отвори врати

...
Кино, в което се прожектират само български филми отвори врати
Коментари Харесай

Българско кино отвори врати в Чикаго

Кино, в което се прожектират единствено български филми отвори порти в Чикаго, където живее най-голямата българска общественост в чужбина.

В третия по величина град в Съединените щати живеят сред 100 и 250 хиляди души, по неофициални данни.

Да посещават дружно свое кино, което да ги свързва с родината, от дълго време било фантазия на сънародниците ни там. Благодарение на дарения, фантазията им - кино “Магура е към този момент действителност.

Надежда идва в Чикаго преди близо 30 години. А преди 7, с двама нейни другари, основават български културен център с името " Магура ". За да поддържат жива връзката с България и да я предават на децата си - второ потомство емигранти.

“Просто наехме едно помощение, което трябваше напълно да се възобнови, с цел да стартира нашата активност. След към десетина месеца към този момент стана ясно, че е тясно и година по-късно се преместихме към този момент в доста по-голямо помещение”, споделя Надежда Желязкова.

Новото помещение също бързо се запълва. С класове, събития и към стотина доброволци, които ги организират.

“Имаме постоянни седмични класове по изкуство, по български, по танци, по музика”. споделя още за активността си Надежда. “Имаме и театрална група, която създадохме преди две години, която се занимава с слагането на пиеси на български създатели. Има и огромна библиотека с над 2000 заглавия”.

От всички изкуства, липсвало единствено едно - седмото. Идеята общността да има място, където да прожектират нови български филми, съществувала от дълго време. Но съумели да я осъществят през лятото на предходната година.

И по този начин, българското кино в Чикаго отваря порти напълно благодарение на донори - от общността и отвън нея. Продуценти и разпространители в България оказват цялостно подпомагане, а актьорите изпращат видео послания към феновете, някои от които изминават десетки километри, с цел да стигнат до киното.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР