Ким Чен Ун спира, за да види фабрика за изтребители, тъй като Русия и Северна Корея са предупредени за оръжейни сделки

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е спрял в далекоизточен руски
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е спрял в далекоизточен руски град да види фабрика, която произвежда най-модерните бойни самолети в страната по време на неговото продължително пътуване, което подсказва интереса му към сложни оръжия

От HYUNG-JIN KIM Associated Press, KIM TONG-HYUNG Associated Press и EMMA BURROWS Associated Press 15 септември 2023 г. , 12:04 ч. Украйна в замяна на получаване на съвременни оръжия или технологии от Русия, докато двете нации задълбочават връзките си, докато и двете са все по-изолирани и санкционирани в отделни конфронтации със Запада.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости публикува видеозапис, показващ как бронираният влак на Ким влиза в гара в град Комсомолск на Амур и конвоят на Ким скоро напуска гарата после. Агенция ТАСС каза, че Ким и местни руски служители са се отправили към завод, който произвежда изтребители Су-35 и Су-57.

Ким трябва да пътува до Владивосток до вижте Тихоокеанския флот на Русия, университет и други съоръжения, каза Путин пред руски медии след срещата си с Ким. потърси руска помощ, за да модернизира военновъздушните си сили и флота, които са по-ниски от тези на конкурента Южна Корея, докато Ким е посветил голяма част от собствените си ресурси за програмата си за ядрени оръжия.

Срещата на върха между Ким и Путин тази седмица се проведе на космодрума Восточни, най-важният вътрешен център за изстрелване на Русия. Северна Корея изпитва затруднения да пусне в космоса оперативен шпионски сателит за наблюдение на военните движения на САЩ и Южна Корея.

Попитан дали Русия ще помогне на Северна Корея да получи сателити, Путин каза: „ затова сме дошли тук. (Ким) проявява голям интерес към ракетната технология. Те също се опитват да разработят космоса“, според руски държавни медии.

Путин, от своя страна, би искал да получи боеприпаси, артилерийски снаряди и дори балистични ракети от Северна Корея, за да попълни изчерпания си запас от оръжия през втората година от войната на Русия в Украйна, казват чуждестранни експерти.

От миналата година САЩ обвиниха Северна Корея в предоставяне на боеприпаси, артилерийски снаряди и ракети на Русия, вероятно голяма част от тях копия на боеприпаси от съветската епоха. Южнокорейски официални лица казаха, че севернокорейските оръжия, предоставени на Русия, вече са били използвани в Украйна.

В четвъртък вечерта съветниците по националната сигурност на САЩ, Южна Корея и Япония разговаряха по телефона и изразиха „сериозна загриженост“ относно бъдещи сделки за оръжия между Русия и Северна Корея . Те предупредиха, че Русия и Северна Корея ще „платят ясна цена“, ако продължат с подобни сделки, според президентската канцелария на Южна Корея.

Белият дом каза, че тримата съветници по националната сигурност отбелязаха, че всеки износ на оръжие от Северна Корея за Русия би нарушил пряко множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, включително резолюции, които Русия, постоянен член на Съвета на ООН, сама гласува да приеме. Те потвърдиха сътрудничеството си и за пълната денуклеаризация на Корейския полуостров, според изявление на Белия дом. трансферите на оръжия между Севера и Русия биха поканили по-силни отговори от Южна Корея, САЩ и Япония, които засилват тристранното си сътрудничество в областта на сигурността, за да се справят с регионалните заплахи.

Някои анализатори се съмняват доколко Русия би била готова да сподели своите строго охранявани високотехнологични оръжейни технологии със Северна Корея в замяна на своите конвенционални оръжия. Но други казват, че Русия би го направила поради спешната й нужда да запълни отново източените си резерви.

Путин каза пред репортери, че Русия и Северна Корея имат „много интересни проекти“ в сфери като транспорт и селско стопанство и че Москва предоставя на съседа си хуманитарна помощ. Но той избягва да говори за военно сътрудничество, като каза само, че Русия спазва санкциите, забраняващи закупуването на оръжия от Северна Корея.

Севернокорейските държавни медии казаха в четвъртък, че Ким е поканил Путин да посети Северна Корея в „удобно време“. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-късно каза, че Путин е приел поканата и че се очаква руският външен министър Сергей Лавров да посети Северна Корея през октомври.

По време на срещата на върха в сряда Ким обеща „пълна и безусловна подкрепа“ за Путин в това, което той описа като „справедлива борба срещу хегемонистичните сили за защита на нейните суверенни права, сигурност и интереси“, в очевидна препратка към войната в Украйна.

Информация за пътуването на Ким до Русия е до голяма степен от официалните медии на двете нации. Държавните медии на Северна Корея не предоставиха актуализации в петък за дейностите на Ким. Те обикновено докладват за дейностите на Ким в деня след събитието, очевидно за да се съобразят с пропагандните нужди на Северна Корея да прослави Ким.

___

Бъроуз съобщи от Лондон.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР