Кикбоксьорите ни в леките стилове на татами Иван Кръстанов, Кирил

...
Кикбоксьорите ни в леките стилове на татами Иван Кръстанов, Кирил
Коментари Харесай

Четирима българи са №1 в ранглистата на световната федерация по кикбокс „WAKO”

Кикбоксьорите ни в леките стилове на татами Иван Кръстанов , Кирил Илиев , Калина Бояджиева и Кристина Николова са заели първата позиция в обновената класация на международната федерация по кикбокс. Те са станали №1 в категориите си, откакто завоюваха международните трофеи в Португалия преди седмица, напомнят от родната федерация.

Капитанът на тима по кикбокс на татами Кристина Николова е станала водач в класацията при дамите в жанр киклайт контакт, категория до 50 кг. Това й достижение стана факт, откакто през последните 3 години тя завоюва следните оценки :

  • 2023 година – 1 международна купа, 2 златни медала от Европейски купи и 3 златни оценки от Световни купи.
  • 2022 година – 5 златни медала от Европейски купи и 1 първо място от Световни купи.
  • 2021 година – 4 златни оценки от Европейски купи.

Всеки един от медалите носи точки , съгласно които се дефинира спечелилият в влиятелната ранглиста.

При мъжете международният ни първенец Иван Кръстанов е достигнал върха в ранглистата на „ ВАКО “ в жанр киклайт контакт, категория до 79 кг, а международният първенец Кирил Илиев е станал номер едно в стила лайт контакт, категория до 57кг.

Освен международните трофеи от шампионата в Португалия преди седмица, двамата завоюваха и по един бронзов орден (Иван Кръстанов в жанр лайт контакт до 79 кг, а Кирил Илиев в жанр киклайт до 57 кг).

В същински феномен се трансформира трикратната международна шампионка по кикбокс от шампионата на планетата, провело се в Албуфейра в интервала сред 17 и 27 ноември Калина Бояджиева . 17-годишната ни националка оглави първото място в ранглистата при дамите в жанр пойнт файтинг и е на крачка от първото място в киклайта и лайт контакта.

След като бяха нанесени данните в формалната статистика на ранглистата на международната федерация WAKO стана ясно, че през 2023 година шампионката ни е натрупала актив от 218 точки в жанр пойнт файтинг, които са изцяло задоволителни да оглави класацията на най-хубавите кикбоксьорки в света. През 2023 година Калина завоюва 2 първи места на Европейска купа в Карловац, 2 златни оценки на Световна купа в Италия и 3 Световни трофеи в Португалия. На всяко едно от надпреварите тя има по 4 поредни победи към върха.

Това достижение е същински възторг в кикбокса , защото Бояджиева е на крачка да оглави още 2 ранглисти и да стане безспорен първенец на първенците и в трите татами стила при дамите в категория над 70 кг. Тази ранглиста ще бъде налична след първото интернационално съревнование по кикбокс през 2024 година Това ще е Европейска купа през февруари, само че не е ясно дали тя ще взе участие там, тъй като следващата година ще се концентрира напълно към квалификациите за Олимпийския шампионат по таекуондо, където преследва продобиване на квота за Париж.

„ За следващ път бях част от делегацията на Световен конгрес и имам директни наблюдения от представянето на всички състезатели. Мога да кажа, че Калина Бояджиева е една от най-уравновесените и съсредоточени кикбоксьорки. Психиката й е на играч с най-малко 20-годишен опит. Това е доста значимо, с цел да успееш да направиш всичко, което си упражнявал в залата, да слушаш и да чуваш секунданта си. Виждал съм по какъв начин доста добре тренирани състезатели излизат и не съумяват да създадат и 10% от наученото. При нея е тъкмо противоположното. Тя излиза и ги опустошава. Имах терзания преди първия й дуел, тъй като тя е на 17, а излиза против състезателки на по 25 до 35 години, които са доста по-силни физически, опитни и имат безчет срещи и трофеи зад тила си. След като видях погледа в очите й, по какъв начин се движи и по какъв начин комбинира ударите се успокоих и разбрах, че това „ дете знамение “ ще направи и невъзможното, само че ще завоюва. За доста хора успехите й наподобяват лесни, само че никой не знае цената им. Аз и нейният персонален треньор знаем през какво мина Калина, излизайки общо 12 пъти на татамито и достигайки 3 пъти до върха. За това смятам, че триумфите й са в действителност феноменални “ , показа ръководителят на Българска Конфедерация по Кикбокс и Муай Тай Галин Димов .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР