Киев: Руските войски около Украйна вече са 149 000

...
Министърът на отбраната на Украйна заяви, че броят на руските
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на Украйна заяви, че броят на руските войски около бившата съветска република е достигнал 149 000 души.

"Наблюдаваме подразделенията на руските войски, които наброяват 129 000 души. А събрана заедно с военноморските и въздушните компоненти, тази цифра достига 149 000", заяви пред парламента Олексий Резников.

Той заяви също, че Украйна "няма намерение да атакува сепаратисткия изток или Крим".

"Още веднъж подчертавам: Украйна засилва отбраната си, но нямаме намерение да преминаваме в настъпление срещу Донбас или Крим. Ще действаме политически и дипломатически, защото нашите граждани са там и няма да ги излагаме на опасност", каза министърът. "Украинската армия е готова за всякакви отбранителни действия", добави той.

По-рано главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний също увери, че Киев не се готви за военна операция в Крим или Донбас. На свой ред секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви, че за Киев въпросът за Крим не е решен и подчерта, че украинската страна ще направи всичко, "за да се върне Крим, както и Донбас, у дома". В същото време, според Данилов, военният сценарий за връщане на полуострова е невъзможен.

В четвъртък Украйна регистрира "необичаен" брой обстрели на свои позиции в Донбас.

"Вчера бяха регистрирани необичаен брой събития, които се различават значително от случващото се от началото на годината. А нашата задача е да укротим тази аномалия, за да не се превърне в повод за ескалация", каза Резников.

Според него от 1 януари до 16 февруари по линията на съприкосновение в Донецка и Луганска област от страна на Донбас са били обстрелвани 107 украински военни позиции, или от две до пет нарушения на прекратяването на огъня на ден. А само в четвъртък е имало 60 обстрела, от които 43 "от забранени оръжия почти по цялата линия на съприкосновение". Общо огънят е бил насочен към около 30 населени места, повредени са повече от десет къщи, няколко души са били ранени, твърди министърът.

Резников също така заяви, че Украйна вече е получила над 2000 тона оръжия от чуждестранни партньори.

"Получихме над 2000 тона оръжия от нашите чуждестранни партньори. Тридесет и един полета с оръжия са пристигнали в Украйна и чакаме още", каза Резников. Според него "това са модерни оръжия и боеприпаси".

Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) съобщават за най-активния обстрел от страна на украинските въоръжени сили през последните месеци.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл следи ситуацията в Донбас и я смята за "много, много опасна" заради провокациите от украинска страна.

От 27 юли 2020 г. в Донбас са в сила допълнителни мерки за контрол на прекратяването на огъня, които бяха договорени от участниците в контактната група за уреждане на ситуацията в източната част на Украйна. Допълнителните мерки включват забрана на настъпателни и разузнавателни действия и саботажи, за използване на самолети, забрана за стрелба и разполагане на тежки оръжия в населени райони. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР