Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че сътрудничеството между

...
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че сътрудничеството между
Коментари Харесай

Владимир Зеленски: Украйна, Великобритания и Полша създават нов формат на политическо сътрудничество

Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски съобщи, че съдействието сред Англия, Полша и Украйна добива формата на нов формат, предава ТАСС .

„ Създаваме нов формат на политическо съдействие в Европа сред Украйна, Англия и Полша “, сподели той, говорейки във вторник при откриването на постоянна сесия на Върховната Рада. Предполага се, че съответните съглашения ще бъдат консолидирани във вторник по време на визитата в Киев на министър председателите на Англия и Полша Борис Джонсън и Матеуш Моравецки.

Зеленски сподели още, че дипломатическата поддръжка за Украйна е на най-високото си равнище от 2014 година В същото време той добави, че страната му „ прави оценка поддръжката на всички, само че разчита единствено на себе си “.

Първият заместник-председател на Радата Александър Корниенко сподели пред кореспонденти, че новият съюз на Украйна, Англия и Полша не е умислен като опция на други съюзи. „ Това не е някаква опция на нещо. Това не е опция на НАТО или Европейски Съюз, даже не е опция на другото районно формирование - така наречен Триморие. Това е спомагателна опция за съдействие “, акцентира Корниенко..

Ръководителят на украинското държавно управление Денис Шмигал означи, че новият формат на съдействие ще ускори районната сигурност.

„ Надяваме се да използван новия формат на съдействие сред Англия, Полша и Украйна. Трябва да бъде подписан тристранен документ за подсилване на районната сигурност “, сподели той на взаимна конференция с полския министър председател Матеуш Моравецки.

На собствен ред министърът за реинтеграцията на неконтролирани територии Ирина Верещук съобщи пред представители на медиите, че новият съюз на трите страни ще бъде ефикасен в противодействието на „ съветската опасност “. „ Аз съм огромен оптимист в това, тъй като разбирам какъв брой значими са сходни формати през днешния ден. И господин Джонсън, и господин Моравецки, с които ще се срещнем през днешния ден, вършат това, което би трябвало да създадат водачите на свободния свят - сплотяват се и оказват помощ Украйна “, сподели Верещук.

По думите й сходни формати са по-ефективни от по-широките. „ Не споделям, че е „ тройно НАТО “, само че споделям, че този съюз може да има добър резултат както във боен, по този начин и в политически смисъл “, сподели още министърът.

По-рано медиите оповестиха за основаването на нов формат за взаимоотношение сред трите страни, базирайки се на дипломатически източници, само че без да прецизират детайлности. За първи път английският външен министър Лиз Тръс загатна този вид на взаимоотношение, изказвайки се в Австралия на 21 януари. По думите й съдействието сред Англия, Полша и Украйна е било разисквано по време на визитата на Зеленски в Лондон през декември 2021 година

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР