Киев направи поредна външнополитическа грешка – и пак по вина

...
Киев направи поредна външнополитическа грешка – и пак по вина
Коментари Харесай

Украйна нападна папата

Киев направи поредна външнополитическа неточност – и отново по виновност на личните си дипломати. Украинският дипломат предяви искания към индивида, който съгласно догмите на католическата черква е безгрешен - римския папа. Какво общо има това с Русия и за какво абсурдът ще навреди на репутацията на Украйна, в това число измежду поляците?

Украинските дипломати не престават традициите на Андрей Мелник, посланика в Германия, като вършат извънредно груби изявления в приемащите страни. И в случай че Западът не обърна изключително внимание на думите на посланика на Украйна в Казахстан Петро Врубльовски, който прикани да се избиват руснаци, то думите на представителя на Киев във Ватикана към този момент провокираха скандал.

Посланик Андрей Юраш изрично не хареса обстоятелството, че папа Франциск се осмели да спомене убитата от украински терористи Дария Дугина в речта си на площад " Свети Петър " в Рим. И да я спомене почтено, човешки.

„ Мисля за момичето, което беше взривено от бомба, която беше под седалка на кола в Москва. Невинните заплащат за войната. Невинни “, сподели папата.

А това, съгласно Пан Юраш, било неприемливо. „ Днешната тирада на папата ме разочарова и ме накара да се замисля за доста неща: не може да се приказва в едни и същи категории за агресор и жертва, за изнасилвач и изнасилен. Как може един от идеолозите на съветския империализъм да се назовава почтена жертва? Тя беше убита от руснаците като жертва и в този момент е издигната на щита на войната “, писа посланикът в “Туитър ”.

На пръв взор нормалното държание на актуалния украински дипломат на Запад. Абсолютно в границите на линията на държание, която построиха в Киев - т.е. да учат европейците на " вярна " политика по отношение на Русия и обществено да нагрубяват несъгласните (без значение дали става дума за държавник, народен представител или държавен глава).

„ Украинските дипломати са инструктирани да работят строго, обратно на протокола и учтивостта. Посланикът във Ватикана следва същата логичност. И като се има поради, че Зеленски на два пъти по време на спора всеобщо смени посланици (по няколко индивида наведнъж), които не следваха задоволително твърда позиция, посланикът във Ватикана няма огромен избор - би трябвало или да натиска на ръба на грубостта, или той ще бъде сменен ”, изяснява програмният шеф на Валдайския клуб, професорът от МГИМО Олег Барабанов.

Въпреки това Ватикана реагира бързо и красноречиво. Чрез медиите от курията изтече информация, че папата е извънредно неудовлетворен от грубостта на посланика. За разлика от европейските водачи, той не устоя.

Част от реакцията, несъмнено, се дължи на статута на понтифика. „ Позицията и статусът на папата са разнообразни от водач на световна страна. Той е универсалният глава на Църквата, наместник на Бога. Освен това съществува догмата за непогрешимостта на папата. И от тази позиция натискът върху Ватикана там се възприема доста по-сурово “, изяснява Олег Барабанов. Основната причина обаче е, че Ватикана гледа на сегашната неучтивост на посланика не като на изолиран случай, а като част от систематичния напън от страна на Киев.

От началото на спора Украйна оказва напън върху Ватикана, тъй че папата да се съгласи с украинската позиция за спора и да осъди Русия. „ Папата е безспорният престиж в католическия свят, а Полша (със Западна Украйна) остават католически територии. Те слушат папата. Едно е, в случай че папата се изправи до Зеленски като Джонсън и стартира да упреква Русия в грехове, а друго е, когато наивно и утопично, само че въпреки всичко приканва за излаз от спора “, продължава Олег Барабанов.

Междувременно позицията на папата и позицията на Ватикана като цяло се състои основно в търсенето на пътища за помиряване. Речите на понтифика постоянно са били доста сдържани. За разлика от европейските политици той не пръска нито ненавист, нито русофобия. Папата постоянно е сдържан, постоянно приканва за мир и акцентира, че се е молил и за Украйна, и за Русия.

Освен това папа Франциск възнамерява да премине от молебствия към договаряния. „ Папата се надява да направи визитата си в Москва - пастирско или в краен случай дипломатическо - и едвам по-късно да отиде в Киев. Отчасти за баланс, частично с цел да чуе съветските оферти, с цел да създадем по-късно поле за договаряния с украинското управление “, изяснява Олег Барабанов.

И сходна позиция на Ватикана нервира Украйна и украинските политици. Според Борис Глуздяк, „ началник на украинската архиепископия “ във Филаделфия, папата е задължен да отиде в Киев, в Буча, тук-там, които отразяват най-важната действителност. В същото време той посъветва папа Франциск „ тъкмо в този момент, допустимо най-бързо, да бъде с жертвата и да бъде внимателен от вероятността да бъде забелязан, обвързван или забелязан да се побратимява с мъчителя “.

Въпросът е дали Киев ще чуе сигнала, който му беше изпратен от Ватикана? В края на краищата, в случай че украинските управляващи продължат да се държат жестоко с папата и да му споделят къде да лети и какво да посещава, тогава това може да бъде рисково за тях.

Да, съгласно Йосиф Сталин, понтифексът няма дивизии – само че има безусловна власт. Може би най-висшата измежду всички сегашни европейски политици в католическия свят. Включително и в Полша.

„ Като цяло папата като глава на Църквата е престиж за поляците, само че най-много поляците помнят, несъмнено, времето на Йоан Павел II. Сегашният папа е доста демократичен и в днешна Полша това не работи в интерес на неговия престиж. Освен това авторитетните полски свещеници, които по времето на Войтила станаха многочислени в Римската курия, последователно се сменят. Полското лоби във Ватикана губи въздействие, а във Варшава не са доста другарски настроени към това ”, разяснява Дмитрий Офицеров-Белски, старши теоретичен помощник в ИМЕМО на РАН. “Въпреки това в Полша, несъмнено, в никакъв случай няма да подлагат на критика папата, изключително поради думите на украинския дипломат. В този случай логиката на всички равнища може да се опише с думи: вие не сте католици и не ви е работа да критикувате папата ”, заключва специалистът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР