Киев. Министърът на външните работи Светлан Стоев, който е на

...
Киев. Министърът на външните работи Светлан Стоев, който е на
Коментари Харесай

Министър Светлан Стоев: България твърдо подкрепя суверенитета на Украйна, загрижени сме от милитаризацията на региона на Черно море

Киев. Министърът на външните работи Светлан Стоев, който е на посещаване в Киев, удостовери поредната поддръжка на България за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници и изрази паника от възходящата милитаризация в Черноморския район. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството .

Светлан Стоев направи изявление на учредителната Среща на върха на Международната Кримска платформа. Форумът, иницииран от Украйна и подсилен от Европейски Съюз, е под патронажа на президента Володимир Зеленски и цели да ускори вниманието на интернационалната общественост към противозаконната анексия на Крим и нуждата от реинтеграция на полуострова в състава на Украйна.

„ Този конгрес е подобаващото място да потвърдя още един път мощната и обичайната поддръжка на България за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници, в това число териториалните води “, съобщи външният ни министър и изрази увереност, че платформата ще способства към интернационалните старания за възобновяване териториалната целокупност на Украйна.

Министърът на външните работи на България акцентира, че като член на Европейския съюз и като другар и сътрудник с историческа българска етническа общественост в Украйна, страната ни ще продължи да бъде мощно ангажирана в използването на политиката по непризнаване на анексията на Крим. „ Деокупацията на Крим и регулирането на спора в Източна Украйна би трябвало да останат високо в интернационалния дневен ред “, сподели още първият ни посланик.

„ Като черноморска страна ние сме загрижени от възходящата милитаризация на района “, съобщи министър Стоев. В изявлението си той подчертава и върху нуждата от обезпечаване на свободно прекосяване към украинските пристанища в Азовско море. Пълното и изцяло използване на Минските съглашения е единственият път за политическо решение на спора в и към Украйна.
Форумът приключи със взаимна декларация
(https://mfa.gov.ua/news/spilna-deklaraciya-uchasnikiv-mizhnarodnoyi-krimskoyi-platformi)

В нея се приветстват нужните дипломатически старания за възобновяване териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници. Изразява се паника от милитаризацията на Черноморския район, осъждат се нарушаванията на правата на индивида в Крим.

Сред участниците в Срещата на върха са ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис, както и високопоставени представители на 46 страни и организации.
Министър Стоев пожела триумф на Международната Кримска платформа.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР