Киберспециалистът Явор Колев се присъединява към екипа на А1 България.

...
Коментари Харесай

Киберспециалистът Явор Колев става шеф в А1 България |

Киберспециалистът Явор Колев се причислява към екипа на А1 България. Той ще дава отговор за отбраната на интелектуалната благосъстоятелност на компанията.

Колев има 25-годишен опит в противодействието на проведената и високотехнологичната престъпност и е основател на структурите за противопоставяне на кибeрпрестъпността в България, като близо 15 години е техен началник в Министерство на вътрешните работи и ДАНС. През юли се разбра, че той е подал оставка.

Изпълнителният шеф на А1 България Александър Димитров разяснява назначението:

„ През последните няколко години А1 България се трансформира от медиатор, който единствено осигуряваше преносната мрежа за наличието, в медийна компания, която предлага извънредно наличие и телевизионни услуги посредством лична платформа до крайните клиенти. Ние би трябвало да се грижим за нашето наличие и да следим за неговото законно разпространяване. Радвам се, че Явор Колев одобри да поеме тази роля в А1. Той е интернационален специалист по киберсигурност и противодействието на киберпрестъпността, с потвърден опит в областта на отбраната на авторските права в телекомуникациите и софтуерното пиратство. Сигурен съм, че неговият опит и умения ще ни оказват помощ да се оправим по-бързо с телевизионното пиратство в страната. “

Позицията управител „ Защита на интелектуалната благосъстоятелност “ е нова за А1 България и ще даде опция на Явор Колев да се грижи за отбраната на авторските права на телевизионното и музикално наличие на компанията. В него се включват и авторските права на спортни организации, които А1 има за страната, като LaLiga, Serie A, UEFA Champions League, NHL, UFC, ATP, Националната баскетболна лига и други

Явор Колев се причислява към А1 след дългогодишна и сполучлива кариера в системата на Министерство на вътрешните работи, която напуща през август тази година. В интервала 2019-2020 година е изпълнявал длъжността Национален координатор по киберсигурността и секретар на Съвета по киберсигурност при Министерски съвет. Преминал е голям брой специализации в региона на киберпрестъпността, електронните доказателства и интернационалното съдействие в региона на правоохраната. Автор е на методологии за следствие на закононарушения против авторските права в областта на телекомуникациите и софтуерното пиратство и за следствие и гонене на причинителите на киберпрестъпления.

В интервала 2006-2020 под негово управление се намира и Националната контактна точка 24/7 за високотехнологични закононарушения към Съвета на Европа, както и единната точка за контакт на българските правоохранителни органи с най-популярните обществени мрежи. През своята кариера в Министерство на вътрешните работи той е неведнъж награждаван за работата и достиженията си в битката с проведената престъпност и киберпрестъпленията.

Явор Колев е фамилен с две деца и внучка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР