Кибердоктор от апликация разпознава симптомите на мозъчен ударСпециален софтуер праща

...
Кибердоктор от апликация разпознава симптомите на мозъчен ударСпециален софтуер праща
Коментари Харесай

Телефонът предупреждава сам за инсулт, звъни на 112

Кибердоктор от апликация разпознава признаците на мозъчен удар
Специален програмен продукт праща данни от скенера непосредствено на джиесемите на медиците

Софтуерът разрешава да се вържат и други лечебни заведения

Мобилните ни телефони скоро ще могат да звънят на 112 при признаци на инсулт. С помощта на нова апликация, телефоните разпознават признаците на инсулт, заяви пред “Труд news ” доцент Росен Калпачки, който е началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ “Света Анна ” в София и ръководител на Българското сдружение по инсулт. Той описа, че приложението е в експериментален интервал в няколко български лечебни заведения.



Изкуственият разсъдък намира все по-широко приложение в медицината, сподели доцент Росен Калпачки.

Тази апликация до края на годината ще бъде изцяло налична, увери медикът. При нея не се постанова пациентът да прави нещо. Достатъчно е приложението да бъде задействана на телефона.

Трите съществени ранни белега на инсулт са деформиране на лицето, смяна в говора и уязвимост в ръката. Апликацията е обвързвана с лицево различаване, което отключва телефона. При съществуване на признаци за инсулт, лицето е променено и телефонът реагира, изясни доцент Калпачки и добави, че реакция има и при настъпила смяна в гласа, както и уязвимост в ръката. Ако се открият такива, приложението подава сигнал на 112. Софтуерът се създава много мъчно, тъй като би трябвало да е доста акуратен, разяснява медикът. Той описа, че условието към медиците било да обезпечат хиляди случаи, които да оказват помощ за конфигуриране на софтуера. Настройването му продължава, а приложението се създава от българо-американски екип.



Медиците получават на телефоните си изображенията от скенера на пациенти със признаци на инсулт.

“Представете си единствено при особеностите на нашата популация какво звънене на 112 може да падне, в случай че настройките не са доста прецизни. Проблемът с инсултите в международен мащаб е, че първите белези на настъпване не се усещат от пациентите ”, сподели доктор Калпачки. Медикът сподели, че изкуствения, разсъдък намира все по-широко приложение в медицината и изясни по какъв начин работи особено приложение, което в болница “Света Анна ” са вградили в скенера.

Приложението получава сниманото от скенера и сега, в който детектира, че може би има инсулт изпраща известия до екипа. “Колкото по-вероятно е да става въпрос за изострен инсулт, толкоз повече хора, получават известия ”, изясни доцент Калпачки. Той описа, че към известията има и изображения на сниманото от скенера, които се получават на телефона.

“Аз като началник на екипа получавам всички известия, само че с друга мелодия. Ако вероятността за инсулт е дребна, може да получа единствено кликване и да погледна скенера на индивида. Ако е несъмнено и събираме екип за ендоваскуларно лекуване свири като сирените на 2 юни. Т. е. в три през нощта може да ме разсънят сирени, или единствено кликване ”, сподели медикът. В приложението е вкаран графикът на лекарите и който би трябвало, получава известие, не се постанова да се търсят.

Софтуерът разрешава да вържат и други лечебни заведения. От УМБАЛ “Света Анна ” откакто купили приложението, вързали и болничното заведение в Перник. “И внезапно Перник се оказа регион с добре лекувани хора с инсулт ”, изясни доцент Калпачки.

В “Света Анна ” месечно към 30 на 100 от случаите на инсулти месечно се лекуват с съвременна технология (тромболиза), след която пациентите си потеглят с минимални затруднения. Според шефа на клиниката по неврология в огромна степен сполучливата терапия се дължи и на софтуера, който съкратява неимоверно времето за диагностика и събиране на екип.

Med-PaLM 2 е предопределен да дава отговор на здравни въпроси
В Съединени американски щати тестват медицински чатбот


Med-PaLM 2, медицинският чатбот с изкуствен интелект на Гугъл, се тества в Mayo Clinic и други медицински заведения в Съединени американски щати. Предназначен да дава отговор на медицински въпроси, инструментът може да бъде изключително потребен в страни с стеснен достъп до медицински услуги. Cпopeд пъpвитe peзyлтaти oт пpoбитe тoй вce oщe пoкaзвa някoи cтaндapтни зa АП нeдocтaтъци кaтo нeтoчнocти и включвaнe нa излишнa инфopмaция в oтгoвopитe.

The Wall Street Journal оповестява, че Med-PaLM 2 е подготвен върху подбрани образци или демонстрации, основани и предоставени от медицински специалисти, което съгласно Гугъл го прави по-ефективен в диалозите за здравето на пациентите, в сравнение с стандартните чатботове с изкуствен интелект като Bard, Bing и ChatGPT.

Според Грег Корадо, старши шеф на отдела за проучвания на Гугъл, Med-PaLM 2 към момента е в стадий на разработка. Med-PaLM 2 “разширява 10 пъти опциите за приложение на изкуствения разсъдък в опазването на здравето ”, счита Корадо. Той обаче е безапелационен, чe нe би иcкaл тoвa дa cтaнe чacт oт “мeдицинcкoтo пътyвaнe ” нa coбcтвeнoтo мy ceмeйcтвo, кoeтo включвa вcичкo oт пъpвoтo пoceщeниe пpи лeкap и диaгнoзa дo лeчeниe, pexaбилитaция и пpocлeдявaнe.

Акцент е първичната диагностика
Виртуален лекар тестват в Китай
MedGPT е основан на AI виртуален доктор, предопределен да подкрепя медицинските експерти при диагностицирането и дава персонализирани медицински препоръки и рекомендации на пациентите. Използвайки силата на авангардна AI технология, MedGPT има за цел да усъвършенства здравните услуги, като предлага надеждни, бързи и точни прозрения както на лекари, по този начин и на пациенти.

В китайската болница “Хайерсен ” (Haiersen) в град Чънду е тествана опцията за съгласувани дейности сред действителен доктор и изкуствен интелект, изпълняващ лекарски функционалности. В извършени 91 пробни случая лекарят с изкуствен интелект MedGPT и лекуващите лекари са постигнали 96 % координация за резултатите.

Експериментът е обхванал седем отделения и осем гишета за съвещания, в това число две кардиологични звена, урология, ортопедия и други. Всяко гише за съвещания е било оборудвано с лекарски помощник, който е отговарял за съобщаването на признаците на пациента на MedGPT в писмена форма. Истинският доктор също е получавал информацията за пациента синхронно в системата за съвещания.

MedGPT работи основно при първична диагностика на пациенти с постоянно срещани болести като главоболие и тресчица, като оказва помощ на същинските лекари да схванат и преценяват вероятния диапазон от болести. Медицинският изкуствен интелект може да помогне на пациентите да схванат по-добре признаците си и по какъв начин да ръководят диетата си по време на лекуването. В тази оценка както MedGPT, по този начин и същинските лекари са анализирали едни и същи случаи и техните отговори бяха съпоставени в действително време на обособени екрани.

Резултатите излизат по-бързо
Столична болница вкара интелигентна рентгенография
Столичната болница “Здравето ” вкара новаторската технология за интелигентна рентгенография с изкуствен интелект - qXR на Qure.AI. Основната є цел е подобряването на работния развой на рентгенолозите, посредством автоматизирано делене на естествени от анормални доклади и отделянето на хипотетичните случаи да вземем за пример на рак на белите дробове като предпочитани за експерта. Тази технология употребява реформаторски метод към диагностиката на необятен набор болести - възпалителни процеси, контузии, тумори и други, а потреблението на изкуствен интелект обезпечава нараснала акуратност и скорост на диагностика съкращавайки времето за приемане на резултати. Така експертите могат да проучват по-бързо, по-точно и по-качествено всяка фотография и всяка смяна в болестта на своите пациенти.

Чувствителността и точността на изкуствения разсъдък към откриването на всеки пропуск или погрешно разчетена находка в рентгеновата фотография доближават 96%.

Изкуствен разсъдък става асистент на лекарите
Обучават дружно медици и компютърни инженери


Проф. Тодорка Костадинова, зам.-ректор на МУ-Варна

Даниела Фархи,
Труд news, Варна

Изкуственият разсъдък може да улесни работата на медиците и да помогне за превъзмогване на крещящия в цяла Европа недостиг на лекари. С тази концепция две варненски висши учебни заведения - Медицинският университет “Проф. доктор Параскев Стоянов ” и Варненският свободен университет “Черноризец Храбър ”, сътвориха две пилотни за страната магистърски стратегии “Изкуствен разсъдък в биомедицината ” и “Изкуствен разсъдък в опазването на здравето ” в границите на план по Оперативна програма “Наука и обучение за образован напредък ”. Обучението на първите признати 60 студенти стартира в края на 2023 година Компютърните и механически дисциплини се преподават във ВСУ, а медицинските, здравните и управническите - в МУ. След три семестъра и отбрана на магистърска теза приключилите ще получат дипломи от Медицинския университет за експерт научноизследователска и развойна активност в региона на здравните грижи и изкуствения разсъдък.

“Целта на новаторските образователни стратегии е да се научат експертите от разнообразни сфери и специалности - медици, компютърни инженери, икономисти, психолози, педагози и доста други да приказват на един и същи език в региона на биомедицината и опазването на здравето. Така те ще придобият доста интегрални познания и умения и ще могат да се приготвят доста по-успешно за новите провокации в днешното и бъдещото опазване на здравето и научните проучвания в биомедицината ”, сподели пред “Труд news ” проф. Тодорка Костадинова, зам.-ректор по интернационално съдействие, акредитация и планова активност на Медицински университет.

Според нея при подготовка на образователните стратегии е употребен опитът на осем университета и лечебни заведения - сътрудници по плана, от Германия, Франция, Италия, Гърция, Румъния и Унгария. “Модернизирахме и стратегиите за докторанти посредством нов програмен продукт за изцяло ръководство на процесите по време тяхното образование в Медицински университет-Варна ”, изясни проф. Костадинова. По думите є вследствие на съдействието с сътрудниците са построени система за следене на кариерното развиване на докторантите и на студентите през първата година след дипломирането, софтуерна стратегия за реализиране на обща осведомителна мрежа сред кариерните центрове на Медицински университет - Варна, ВСУ, работодатели и студенти, както и стратегии за образование на преподаватели и студенти по цифрови и езикови умения. Бизнесът също адмирира подготовката на фрагменти на бъдещето. “Имаме поддръжка от компаниите, които членуват в ИКТ Клъстер - Варна, от лечебни заведения, в които се работи с високотехнологично съоръжение и от научно-изследователски центрове и институти ”, уточни проф. Костадинова.

Тя е безапелационна, че на този стадий изкуственият разсъдък не може да измести човешката експертиза в опазването на здравето. Но може да увеличи успеваемостта при обработка на огромни масиви данни, като да вземем за пример при изследването на генома на българите или в образната диагностика. Чрез проучване на метода на действие на човешкото око AI може да бъде програмиран да разчита диагнози.

Това би помогнало при подреждането на другите случаи, за които крайна експертиза би трябвало да даде подготвен експерт по образна диагностика. И вместо по 20 пациенти на ден, да бъдат прегледани до 10 пъти повече, даде образец проф. Костадинова. Друга добра процедура, която се ползва в лечебни заведения за рехабилитация и долекуване в Израел, са устройства под леглата на пациентите, които регистрират виталните индикатори и придвижванията им и при отклонения подават сигнал до команден център с един дежурен. Това подсигурява сигурност, без да се изискват непрекъснати обиколки по стаите на медицинските сестри и санитарки, които също са дефицитни в целия свят.

“В доста сфери AI може да е потребен. Но и на последващи стадии би трябвало да сме доста деликатни и фокусирани до къде са границите на използването и развиването на изкуствения разсъдък, с цел да запазим естествения ”, счита проф. Костадинова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР